Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Müzede Sahne’de bu yıl kadınlar var – “Adı, Sanı, İsmi, Cismi” ile “Topyekûn Kadın”

İstanbul’da Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) dördüncüsü düzenlenen Müzede Sahne etkinlikleri, Emre Koyuncuoğlu’nun sanat yönetmenliğinde önceki akşam başladı. Her yıl farklı bir tema üzerinden, gösteri sanatları alanındaki çalışmalardan bir seçki sunan Müzede Sahne, şiddet gören ve baskı altında bırakılan kadınlardan hareketle “Adı Sanı İsmi Cismi” başlığı ve “Topyekûn Kadın” temasıyla seyirci karşısına çıkıyor. Etkinlikte, oyunların yanı sıra oyun okumaları, performanslar, paneller ve söyleşiler de yer alıyor.

Emre Koyunucuoğlu, Müzede Sahne’nin bu yılki temasını Medyascope’a değerlendirdi:

“Adı, sanı, ismi, cismi üzerinden sürekli tartışılan ama temelde en gerçek olan, ‘orada olan’ üzerinden artık yeter diyor, adıyla, sanıyla, ismiyle, cismiyle herkes bir arada diyoruz. Sadece biyolojik kadın değil, kendini kadın olarak tanımlayan ya da LGBTİ+ herkesten bahsediyoruz.”

Etkinliğin ilk gününde düzenlenen, “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğini Önlemede Eğitim ve Farkındalık” başlıklı seminerde, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nden (SU Gender) Hülya Adak, Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu’ndan (CİTÖK) Cemre Baytok, Okan Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme ve Destek Çalışmaları Komisyonu’ndan (CTÖD) Umut Azak, İstanbul Bilgi Üniversitesi Cinsel Tacizi ve Saldırıyı Önleme Birimi’nden İlknur Hacısoftaoğlu konuştu.

Etkinliğin ilerleyen günlerinde, Susma Bitsin, Mor Çatı ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu‘nun yer alacağı ücretsiz paneller gerçekleştirilecek.

Etkinlikte sahnelenen ilk gösteri Burçak Çöllü’nün yazıp yönettiği “Nihayet Makamı” isimli oyun oldu. Oyunun, özel olarak Müzede Sanat için tasarlanmış gibi olduğunu dile getiren Çöllü, “Oyunumuz 1900’lerin başından başlayan bir hikaye. Bir kadın şair ve adını duyuramamış bir kadın bestekârın hikayesi. Doğrudan boğaza, boğazın sandal alemlerine bestelenen parçalara göndermeleri olan bir oyun olduğu için biz kendimizi şu an bir zaman tünelinde gibi hissediyoruz. Keşke daha önce gelip, oyunumuzu oynayabilseymişiz burada” dedi.

15 Ağustos’a kadar sürecek olan Müzede Sahne’nin etkinlik programına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.