Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sorunlarına muhatap bulamayan tiyatro oyuncularından “susma” eylemi: “Devlet biz yok olalım istiyor”

Tiyatro sanatçılarının salgın sürecinde yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için tiyatro oyuncuları Cenk Dost Verdi, Deniz Elmas ve Ulaş Kaya, Kadıköy Moda Sahnesi önünde 30 Temmuz’dan bu yana “susuyor”.

30 Temmuz’dan beri özel tiyatroların önüne giderek “susan” tiyatro oyuncuları Cenk Dost Verdi, Deniz Elmas ve Ulaş Kaya, salgın sürecinde günlük hayatlarını idame ettirmeye yetecek parayı kazanabilmek için barmenlik, garsonluk gibi günübirlik işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını anlattı.

Verdi, Kaya ve Elmas, özel tiyatrolarda çalışan oyuncuların, salgından önce de önemli sorunlar yaşadıklarını ama salgından sonra bu sorunların görmezden gelinemeyecek bir hale geldiğini anlattılar. Kendilerini dinleyecek bir yetkili bulamadıklarını söyleyen üç tiyatro oyuncusu, bu yüzden, sorunlarını kendi aralarında konuşmak yerine 12 gündür susmayı tercih ediyor.

“Tiyatrolar yok sayılmaya başlandı”

Cenk Dost Verdi, yaptıkları “susma” eylemini şöyle anlatıyor: “Tiyatrolara ne oldu? Tiyatrolar unutuldu. Hatta yok sayılmaya başlandı. Bütün sıkıntı buradan doğuyor. 12 saat susuyoruz, bir şey söylemiyor değiliz. Mesleği konuşmak olan tiyatrocular olarak bir tiyatroya bakarak 12 saat susuyoruz. Ben arkadaşımla sürekli aynı meseleyi konuşmayarak susuyorum burada. ‘Devletten bir şey istenmez, devlet zaten vermez’ mantığını kırmamız lazım. Biz devletten hakkımız olanı istiyoruz. Ben bir sanatçı olarak açım demekten utanmıyorum. Bu toplumda çalışandan daha çok, işsiz var”.

Eylemde “susan” bir diğer isim ise Deniz Elmas, “Konservatuvar öğrencilerine ve mezunlarına, ‘tiyatroda zaten para yok başka işler yapacaksınız’ın normal bir şey olmadığını da göstermek istiyoruz. Çünkü bu kabul edilemez, bu böyle yürümez” diyor.

Ulaş Kaya ise yaptıkları eylemin, “devlet zaten susmanızı istiyor” şeklinde eleştirildiğini söylüyor: “Devlet susmamızı istemiyor. Devlet biz ölelim, yok olalım istiyor”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.