Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemen’deki tarihi kalıntılar, iç savaşta atılan bombalar ve sel felaketleri yüzünden yavaş yavaş yok oluyor

Yemen‘de 2015 yılının Mart ayından beri oldukça yıkıcı bir iç savaş yaşanıyor. 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiği savaşta, ülkedeki tarihi kalıntılar da birer birer yok oluyor.

Yemen’ın başkenti Sana’daki “Eski Şehir” (Old City) bölgesinde, 2 bin 500 yıllık yerleşim alanında bulunan bazı tarihi kerpiç evler, şiddetli yağış ve sel felaketi sonrası su ve çamur altında kaldı. Bu evlerden birinde yaşayan Ali al-Ward, “Şafak söktüğünden beri çatılardaki suyu ve çamuru temizlemeye çalışıyoruz ama hiçbir işe yaramıyor. Yaşam ile ölüm arasında mücadele ediyoruz” diyor. Aynı yerde yaşayan Muhammed al-Khamissi ise sivil toplum kuruluşlarından yardım bekliyor.

İç savaşın oldukça şiddetli bir biçimde yaşandığı ülkede bu yıl sel felaketleri de etkili olmaya başladı. Resmi yerel kaynaklara göre, temmuz ortasından bu yana tam 172 kişi sel yüzünden hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı’nın AFP’ye verdiği bilgiye göre, başkent Sana’da, beşi Eski Şehir bölgesinde olmak üzere toplam 106 bina yıkılırken 156 bina büyük hasar gördü. 

Yemenli yetkililerden Doaa al-Wassiei, bölgenin bu halde olma sebebinin uzun zamandır Sana ile ilgilenilmemesi olduğunu vurgulayarak, “Sana tamamen eriyor. Atılan bombalar buradaki kurumları da işlevsiz ve savunmasız bıraktı. Son sel felaketi de şehirde çatışmadan geri kalan her şeyi silip süpürdü. Savaş nedeniyle bütçe kısıntılarına gidildi. Ancak bu da bizim kimliğimiz ile ilgili ve ülkemizi savunduğumuz gibi kimliğimizi de savunmalıyız” derken, hükümet ile sivil toplum arasındaki iletişimin ve çalışmaların yoğunlaştırılmasını talep etti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 21 Nisan günü yaptığı açıklamada, Sana’da yaşananların endişe verici olduğunu belirtirken gerekli koruma önlemlerinin alınacağını belirtmişti. Yine bugün (13 Ağustos) UNESCO’dan yapılan açıklamada, Sana’da selden zarar gören yerler için maddi yardım sözü verildi. Neredeyse 11. yüzyıldan beri ayakta duran Sana şehrinin Eski Şehir bölgesindeki yerleşim alanları 1986 yılından beri UNESCO’nun “Dünya Kültürel Mirası” listesinde yer alıyor. 

Yemen’deki iç savaş, İran ve Irak’ın desteklediği Şii Husi hareketinin 2015’te başlattığı ayaklanma ile patlak vermişti. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin savunduğu hükümet yanlılarıyla yaşanan iç savaşta beş sene geride kalırken yüz binden fazla insan hayatını kaybetti. 3 milyon kişi yerinden edildi ve 24 milyon kişi de insani yardımlar sayesinde yaşamlarını sürdürebiliyor. Arap Yarımadası’nın en fakir ülkesi olan Yemen, Birleşmiş Milletler’e göre dünyadaki en büyük insanlık dramını yaşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.