Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Genel seçimlerin üç kez ertelendiği Bolivya’da senato, seçimin en geç 18 Ekim’de yapılmasına karar verdi

Bolivya’da 3 Mayıs’ta yapılması planlanan ancak koronavirüs salgını sebebiyle üç kez ertelenen genel seçimlerin en geç 18 Ekim günü yapılmasını öngören yasa tasarısı senato tarafından onaylandı. İlk olarak ağustosun ilk haftasına, daha sonra da 6 Eylül tarihine ertelenen seçimler, son olarak 18 Ekim tarihine ertelenmişti.

Seçimlerin üç kez ertelenmesi, başta eski Devlet Başkanı Evo Morales’in partisi Sosyalizm Hareketi Partisi (MAS) ve partiye bağlı sendika Bolivya İşçi Merkezi’nin (COB) tepkisini çekmiş, Morales’in yerine gelen Geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez’in başkanlığı bırakmak istemediğini öne süren halk, Anez’e karşı büyük protesto gösterileri düzenlemişti.

Bolivya’da ülkeyi 13 yıl boyunca yöneten Evo Morales’in 2019 yılının Ekim ayındaki seçimlerde tekrar seçilmesi ve daha sonra ordunun çağrısıyla istifa ederek önce Meksika’ya, sonra Arjantin’e sığınmasının ardından yaşanan siyasi kargaşa devam ediyor. Morales yerine gelen geçici hükümetin başkanı Jeanine Anez, ülkede seçim tarihlerini düzenleyen Senato Seçim Mahkemesi’ne (TSE) baskı yaparak 3 Mayıs günü yapılması planlanan seçimleri koronavirüs salgını sebebiyle üç kez erteledi. Seçimlerin ertelenmesi, Morales’in partisi Sosyalizm Hareketi Partisi (MAS) ve partiye bağlı sendika Bolivya İşçi Merkezi’nin (COB) yanı sıra, ülkedeki yerli nüfusun geniş katılım sağladığı gösterilerle günlerce protesto edildi.

Bolivya’da düzenlenecek genel seçimler öncesi yapılan anketlerde, Morales’in yerine MAS’ın başına geçen Luis Arce’nin, seçime katılacak diğer adaylar eski Devlet Başkanı Carlos Mesa ve Geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez’in önünde olduğu belirtiliyor. MAS yöneticilerine göre Anez, seçimleri erteleyerek, Arce ve Mesa’ya karşı avantajlı konuma geçmenin hesaplarını yapıyor.

Halkın sokaklara dökülmesinin ardından seçimlerin bir kez daha ertelenmemesi için çeşitli girişimler başlatan MAS, seçim tarihinin 18 Ekim’den ileri alınmasını yasaklayan yasa tasarısını Bolivya Senatosu’na götürdü. Senato da yasa tasarısını onaylayarak bir üst meclis olan Temsilciler Meclisi’ne gönderdi. Çoğunluğunu MAS üyelerinin oluşturduğu Temsilciler Meclisi’nin tasarıyı yasalaştırması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.