Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya Ulusal Ordusu lideri General Hafter, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin ateşkes çağrısını reddetti

Libya Ulusal Ordusu (LUO) lideri General Halife Hafter, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) geçen cuma günü yaptığı ateşkes çağrısının bir medya pazarlaması olduğunu, UMH ve Türkiye’ye bağlı güçlerin Sirte’ye saldırmak için hazırlık yaptığını söyledi. Hafter, bu kapsamda LUO’yu destekleyen Tobruk Temsilciler Meclisi ve UMH tarafından yapılan ateşkes çağrısını reddetti. 

Al Jazeera’nin haberine göre General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu, Birleşmiş Milletler’in (BM) tanıdığı UMH’nin 21 Ağustos Cuma günü yaptığı ateşkes çağrısını reddettiklerini açıkladı. LUO’nun sözcüsü Ahmed Mismari, Libya’nın batısındaki UMH ve Türkiye’ye bağlı güçlerin LUO kontrolündeki Sirte ve Cufra etrafında konuşlandığını belirterek muhtemel bir saldırının yakın olduğuna işaret etti. 

“Eğer Fayiz es-Serrac gerçekten ateşkes isteseydi askeri güçlerini Sirte yakınlarına ilerletmezdi” diyen Mismari, cuma günü yapılan ateşkes çağrısının bir yanıltmadan ibaret olduğunu savundu. Mismari, çatışma boyunca LUO’yu destekleyen Tobruk Temsilciler Meclisi sözcüsü Agila Salih’in yaptığı ateşkes çağrısına ise değinmedi.

LUO milislerinden bir asker Sirte şehrinin batısında konuşlanan zırhlı aracın üzerinde görüntülendi. (Esam Omran Al-Fetori/Reuters)

Bunun yanında, UMH’ye danışmanlık görevini üstlenen Libya Yüksek Şurası, 22 Ağustos Cumartesi günü Hafter ile herhangi bir diyaloğa asla girilmeyeceğini açıkladı. Muhtemel bir diyaloğun ancak Libya’da halk tarafından seçilmiş kurumlar arasında olabileceğini vurgulayan şura, ülkedeki ayaklanmanın bir an önce durdurulması gerektiğinin altını çizdi. 

Hafter, 9 Ocak 2020 tarihinde Türkiye ve Rusya’nın yaptığı ateşkes çağrılarını da reddetmişti

Uzun süren iç savaş

Libya’nın otoriter lideri Muammer Kaddafi’nin Arap Baharı sırasındaki protestolar sonucu öldürülmesinin ardından ülke ikiye bölündü. Ülkenin batısında, BM öncülüğündeki anlaşma ile 2015’te kurulan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti yer alıyor. General Hafter liderliğindeki milis güçlerden oluşan Libya Ulusal Ordusu ise doğunun kontrolünü ele geçirdi. Nisan 2019’da Hafter’in UMH’yi hedef alan saldırısı ve Trablus kuşatması, 2020’nin başında Türkiye’nin Serrac hükümetine askeri destek vermesiyle sona erdi. O zamandan bu yana UMH, Libya’nın batısını ele geçirerek önemli kazanımlar elde etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.