Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’ın ilk kadın yönetmeni Saba Sahar Kabil’de silahlı saldırıya uğradı

Afganistan’ın en tanınmış aktrisi ve ilk kadın film yönetmeni olan 44 yaşındaki Saba Sahar, ülkenin başkenti Kabil’de silahlı saldırıya uğradı. BBC’ye konuşan kocası Emal Zaki, ünlü aktrisin işe giderken arabasına silahlı saldırıda bulunulduğunu ve iki korumasının da yaralandığını söyledi. Hastaneye kaldırılan ve sağlık durumu henüz netleşmeyen Sahar’ı kimin vurduğu henüz bilinmiyor. 

Afganistan, ülkenin ilk kadın yönetmeni olan aktris ve yapımcı Saba Sahar’ın silahlı saldırıda vurulmasının şokunu yaşıyor. Ülkesindeki kadınlara önemli bir örnek teşkil eden ünlü oyuncu, saldırıdan hemen sonra hastaneye kaldırıldı.

BBC’nin haberine göre Sahar, içinde beş kişinin olduğu arabaya ateş eden silahlı saldırganın kurşunlarına hedef oldu. Eşi Zaki, karnından yaralanan Sahar’ın başarılı bir ameliyat geçirdiğini söyledi. Polis görevlisi olarak yetişen ve hâlâ Afgan İçişleri Bakanlığı’nda çalışan Sahar, yönetmeni olduğu ve başrolünde oynadığı “Komiser Amanullah” isimli polisiye dizide teröristlerle mücadele eden kadın polis rolünü üstlenmişti. 

Kadın hakları alanında çalışmaları ile de bilinen Sahar, Taliban yönetimi altında büyük bir eşitsizliğe maruz kalan kadınlar için bir rol model olmuştu. The Guardian gazetesine verdiği bir röportajda Afgan kadınların, erkeklerin yaptığı her şeyi yapmaya gücü olduğunu vurgulamış, rol model olarak yaşamanın bir bedeli olduğunu, evden her çıktığında ölüm korkusu yaşadığını belirtmişti. 

Uluslararası Af Örgütü’nün saldırı ile ilgili paylaştığı tweet’te, Afganistan’da aktör ve aktrislere, hak savunucularına ve aktivistlere karşı artan silahlı saldırıların “aşırı boyutta endişe verici” olduğu belirtildi.   

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.