Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BlaBlaCar uygulaması üzerinden bir kadını taciz eden erkek kullanıcı, uygulamadan atıldı

Mine Şirin, önceki günlerde BlaBlaCar isimli araç paylaşma uygulaması üzerinden, bir erkek tarafından sözlü tacize uğradı. Mine’nin şikayeti üzerine BlaBlaCar, tacizciyi uygulamadan attı. Mine, bu yaşadığının, kadınların hayatını zorlaştıran daha büyük bir sorunun parçası olduğunu söylüyor.

40 yaşındaki Mine Şirin, seyahatlerinde BlaBlaCar isimli araç paylaşma uygulamasını sık sık kullandığını anlatıyor. Önceki günlerde de İstanbul’dan Amasya’ya giderken bu uygulamayı kullanmak istiyor. Uygulamada, kendisiyle aynı yolu gideceğini bildiren bir erkeğe, bilgi almak için mesaj atıyor. Mesaj attığı erkek ise yolda “eğlenmeyi” teklif ediyor ve Mine’nin tepki vermesi üzerine “Kadın cinayetleri boşuna olmuyor, senin gibi feministleri görünce anlıyorum” diye cevap veriyor.

Mine Şirin, yaşadıklarını Medyascope’a anlattı. 

Mine, aynı yere giden insanları eşleştirerek yolculuğu beraber yapmalarına aracı olan BlaBlaCar’ın seyahatlerinde kendisine büyük avantaj sağladığını söylüyor. Uygulama aracılığıyla birlikte seyahat ettiği birçok insanla iletişimde olduğunu, bazılarıyla arkadaş bile olduğunu anlatıyor. Mine, ilk kez 27 Ağustos’ta, İstanbul’dan Amasya’ya gitmek için uygulama üzerinden mesaj attığı erkeğin sözlü tacizine uğramış. Mine, yolculuk hakkında bilgi almak isterken, “Ben yolda eğlenmeyi düşünüyorum, gitmekse gideriz” yanıtıyla karşılaşıyor.

Mine, yaşananları şu cümlelerle anlatıyor: “’Siz aklınızı yitirmişsiniz böyle bir şey yazamazsınız kimseye’ dedim. İş anında yükseldi. Aldığım cevap bu ülkenin çivisi çıkan ahlakının bir göstergesi. Bana ‘Sen kırk kat elin arabasına binerken bir şey olmuyor’ yanıtını verdi.

Tacizci erkek uygulamayı kullanamayacak

Mine’nin anlattıklarına göre erkek, tacizlerini bu noktada bitirmiyor, Mine’ye küfür ve hakaret içeren mesajlar atmaya devam ediyor, “ailesinin yaptıklarından haberi olup olmadığını” soruyor. Mine bunun üzerine konuşmanın ekran görüntülerini, sosyal medya hesabından BlaBlaCar’ı etiketleyerek paylaşıyor ve yaşadıklarını anlatıyor. Bir gün sonra BlaBlaCar’dan yetkililerin kendisiyle iletişime geçtiğini söyleyen Mine, “Yetkililerle görüştük. O erkeğin uygulamadan çıkarılacağını aynı telefon numarası ve mail adresiyle asla tekrar kayıt olamayacağını söylediler” dedi. 

Mine yaşadığı olayın tek ve kendisine özel bir taciz olduğunu düşünmüyor. Kadınların bir bütün olarak hayatta kalma mücadelesi yürüttüğünü söylüyor: “Bu da bir çeşit ölüm, bizim nefes almamızı zorlaştıran şeyler bu tacizler. Benim sokakta olmamı, istediğim araçta yolculuk yapmamı engelleyen şey Emine Bulut’un boynuna saplanan bıçağa giden yolun taşları.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.