Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Üniversitesi’nde homofobik saldırı: “Sizi yüksek binalardan atacağız”

Nazlı İkra Öztay, Ankara Üniversitesi Yenilikçi Düşünce Topluluğu’nun “Ece Turhan ile Kampüslerde LGBTİ+ Hak Mücadelesi” etkinliğinin afişini ve kısa bir tanıtım metnini 10 Temmuz’da sınıf WhatsApp gruplarına yolladıktan sonra T.K. isimli erkekten “Sizi yüksek binalardan aşağı atacağız” tehdidi alıyor. Yaşadıklarını Medyascope’a anlatan Nazlı, “Okuldan uzun süre boyunca soruşturma için herhangi bir dönüş alamadım” diyor.

Nazlı İkra Öztay (19), Ankara Üniversitesi’nde (AÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde birinci sınıf öğrencisi. Üniversitenin resmi topluluklarından biri olan Yenilikçi Düşünce Topluluğu’nda bir yıldır çalışan Nazlı, topluluğunun “Ece Turhan ile Kampüslerde LGBTİ+ Hak Mücadelesi” etkinliğinin afişini ve kısa bir tanıtım metnini 10 Temmuz’da sınıf WhatsApp gruplarına yolluyor. Her etkinlikte olduğu gibi bu etkinliğin tanıtımını da topluluk olarak yolladıklarını anlatan Nazlı, “Daha fazla öğrencinin haberi olup katılabilmesi için yolladım tanıtımı ve öğrencileri etkinliğe katılmaya davet ettim” diyor.

“İbneliğe g*tverenliğe meşruiyet sağlayamaz, dahası gözümüze sokamazsınız”

Nazlı’nın anlattıklarına göre, T.K. isimli erkek, etkinliğin tanıtımının yapıldığı WhatsApp grubundan ve özel mesaj olarak Nazlı’ya “O ahlaksız bilgilendirme mesajınızı kaldırın gruptan” yazıyor.  Nazlı ise mesajını kaldırmayı kabul etmiyor ve T.K. isimli erkek Nazlı’ya hakaret etmeye devam ediyor: “İbneliğe g*tverenliğe meşruiyet sağlayamaz, dahası gözümüze sokamazsınız.” 

“Asla alışmayacağız ve sizi yüksek binalardan atacağız” 

T.K.’nin sınıf grubunda da tepkiyle karşılandığını dile getiren Nazlı şunları söyledi: “Özel mesajdan tartışmaya devam ettik. Ben, ‘Alışacaksınız çünkü buradayız’ yazdım. T.K.’nin bana verdiği cevap, ‘Asla alışmayacağız ve sizi yüksek binalardan atacağız’ oldu.”  

Nazlı “yüksek binalardan atılma” tehdit mesajının ekran görüntüsünü alıp sınıf grubuna “Aramızda böyle bir insan var, haberiniz olsun, tehdit ediliyorum” mesajıyla birlikte yolluyor. Sınıf grubunda T.K.’ye tepki gösterildiğini ve daha sonra gruptan atıldığını anlatan Nazlı,“Bir hafta sonra okuldaki tüm hocalarıma, dekanlığa, Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne ve Cinsel Tacizi Önleme Birimi’ne mail gönderip yaşadığım problemi ve T.K.’ye karşı bir işlem uygulanması gerektiğini anlattım. Dekanlıktan ve Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden herhangi bir cevap alamadım. Cinsel Taciz Birimi dekanlığa ulaşmamı söyledi ancak dekanlıktan cevap alamadığımı anlattığım ikinci bir mail yollamama rağmen bu birimden de cevap alamamaya başladım” diyerek okuduğu okulun kendisini yalnız bıraktığını dile getiriyor.

Nazlı, T.K.’nin sosyal medya paylaşımlarına baktığında, silahlı fotoğraflarını görmüş. T.K.’den yaşanan olay sonrası yeni bir tehdit almadığını söyleyen Nazlı, “2 Eylül’de dekanlık tarafından bir soruşturma başlatıldığını öğrendim. 60 hocaya mail yolladım sadece 11 tanesi bana dönüş yaptı. Okul soruşturma başlattı evet ama okulun şu ana kadar konuyla ilgilendiklerini belirten herhangi bir açıklaması olmadı” diyor.

Nazlı, olayı Twitter’da duyurduktan sonra T.K. gibi düşünen insanlardan da tehditler aldığını anlatıyor. Twitter’dan kendisine IŞİD’in eşcinsel bireyleri katlettiği videoların gönderildiğini ve “Senin de başına bunlar gelecek”, “Seni bulup öldüreceğiz” mesajları aldığını söyleyen Nazlı, “Hem T.K. hem de bu beni tehdit eden diğer kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağım” diye konuşuyor.  

https://twitter.com/dagyuttu/status/1300056573805461506

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.