Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Sinan Adıyaman: “Fahrettin Koca’ya salgının kontrolünün elden kaçırıldığına dair fikirlerimizi ilettik”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Türk Tabipleri Birliği (TBB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman bugün saat 18:30’da Sağlık Bakanlığı’nda bir araya geldi. Yaklaşık iki buçuk saat süren görüşmenin ardından Prof. Dr. Sinan Adıyaman ve TTB Koronavirüs İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, bakanlık binasının önünde basın mensuplarına açıklama yaptı.

“Virüsün hızla yayıldığı ve salgının kontrolünün elden kaçırıldığı hakkındaki fikirlerimizi ilettik”

Adıyaman, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile salgının seyri hakkında kapsamlı bir değerlendirme yaptıklarını belirterek “Virüsün hızlı bir şekilde yayıldığı ve salgının kontrolünün elden kaçırıldığı konusunda fikirlerimizi ilettik. Kendisine sağlık çalışanlarının da sorunlar yaşadığını söylemek için buradaydık” dedi.

“Bize gelen sayılarla bakanlığın açıkladığı sayılar tamamen farklı”

TTB Başkanı Adıyaman, kendilerine gelen sayılarla Sağlık Bakanlığı tarafından her akşam açıklanan veriler arasındaki büyük farkın da görüşmede ele alındığını belirterek, “Verilerin güvenilirliği ile ilgili bir konuşma oldu. Bize gelen sayıların tamamen farklı olduğunu söyledik. Bakan kendine göre birtakım açıklamalarda bulundu. Ama biz bu rakamlardan daha fazla bilgi geldiğini ve rakamların inandırıcı olmadığını düşündüğümüzü, Ankara valisi, Erzurum valisi, Malatya valisi gibi bürokratların yanı sıra, Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanlarının yaptıkları açıklamalardan da bu sonuca ulaştığımızı söyledik” diye konuştu.

“Tabip odası başkanları açıklamalarından dolayı baskı görüyor”

Adıyaman, aynı zamanda tabip odası başkanlarının yaptıkları açıklamalardan dolayı baskı gördüğünü belirterek şunları söyledi: “Tabip odası başkanlarımız konuşmalarından dolayı baskı görüyor, savcılar çağırıp ifade alıyorlar. Sayın Fahrettin Koca bundan haberi olmadığını söyledi. Biz de bunları takip edeceğimizi kendisine ilettik.”

“TTB uzmanlık dernekleri de Sağlık Bakanlığı ile görüşecek”

Prof. Dr. Adıyaman, TTB uzmanlık dernekleri ve temsilcilerden oluşan bir kurul ile bakanlık arasında da kısa süre sonra görüşme olacağını belirtti: “Aslında biz TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu ile dernek temsilcilerinden oluşan bir kurul ve ekiple gelip salgının geldiği nokta ve gidişatla ilgili önerilerimizi vermek istemiştik. Mutlulukla ifade edebilirim ki önümüzdeki haftalarda bu toplantı gerçekleşecek. Uzmanlık dernekleri temsilcileriyle beraber Sağlık Bakanı Koca ile bir görüşme yapacağız.”

Adıyaman aile sağlık merkezlerinde çalışan aile hekimlerinin hastalandıklarında ve rapor aldıklarında maaşlarında kesilme olduğunu belirtirken, yapılan görüşme sonunda bu sorunun bir an önce halledileceğini öğrendiklerini söyledi.

Adıyaman aynı zamanda, salgınla mücadele eden uzmanların, asistanların, aile hekimlerinin ve diğer hekimlerin aldığı ücretlerde 1 Ağustos itibarıyla düzenleme yapıldığının kendilerine iletildiğini ve bunun da memnuniyet verici olduğunu vurguladı. TTB Başkanı Adıyaman, görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini de sözlerine ekledi.

Adıyaman’ın ardından açıklama yapan TTB Koronavirüs İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap ise şunları kaydetti:

“Sağlık çalışanlarının durumlarını konuştuk. Sağlık Bakanı, koronavirüsün meslek hastalığı sayılması için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Bu sürecin takipçisi olacağız.”

Prof. Dr. Azap, sağlık çalışanlarının yaşadığı durum için ise şöyle konuştu: “Sağlık çalışanlarının tükenmişlik durumuna ilişkin de gözlemlerimizi aktardık. Çalışma şartlarının ve saatlerinin düzenlenmesi gerektiğini söyledik. Bakan, koruma ekipmanı konusunda bir aksaklık olmayacağını söyledi. Tarama testleri konusunda da riskli alanlarda çalışanlara ilişkin ayrıca hazırlık yapıldığını bizimle paylaştı.”

Grip aşısı önceki yıllara göre 4-5 kat daha fazla temin edilecek

Özlem Kurt Azap görüşmede aşı çalışmalarının da gündeme geldiğini belirterek, “Önümüzdeki dönem sonbahar dedik. Aşı çalışmalarını konuştuk. Bakan grip aşısının önceki yıllardan 4-5 kat daha fazla sayıda temin edileceğini söyledi. Başta risk altındaki gruplar olmak üzere aşılama çalışmalarının önümüzdeki haftalarda yürütüleceğini söyledi. Yurtdışında yürütülen bazı aşı çalışmalarının üçüncü fazlarının Türkiye’de olacağı da bizimle paylaşıldı. Biz de bu sonuçların kamuoyu ile şeffaf şekilde paylaşılmasını bekliyoruz” dedi.

Koronavirüs salgını başladığından beri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve TTB Başkanı Sinan Adıyaman ilk kez yüz yüze görüştü. TTB Merkez Konseyi, 27 Ağustos günü Başkan Sinan Adıyaman imzasıyla Fahrettin Koca’ya gönderdiği metinde sağlık çalışanlarının durumu, yaşanan kayıplar ve hekimlerin hastalıktan korunması için alınması gereken önlemler hakkında görüşmek için randevu talep etmişti. Sağlık Bakanlığı tarafından verilen olumlu yanıt ise dün TTB’ye iletilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.