Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ağustos ayında Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na şiddete uğrayan 560 kadın başvurdu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) ağustos ayı başvuru karşılama raporuna göre geçen ay, 560 kadın uğradığı şiddet nedeniyle destek istedi. Raporda, kadınların başvurduğu kamu kurumları arasında en çok hak ihlaline uğradıkları yer olarak ise polis merkezleri gösterildi.

Sadece platform ile görüşmeyi tamamlayan kişilerin verilerinin esas alınarak hazırlandığı raporda, öne çıkan veriler şöyle sıralandı:

  • Toplam 560 kişi bize başvurdu. Başvuranlar geçen aya göre yüzde 33 arttı.
  • Türkiye’nin 49 farklı ilinden ve iki farklı ülkeden kadınlar başvurdu.
  • Kadınların yüzde 21’i başvurdukları kamu görevlileri tarafından hak ihlaline uğradığını belirtti. İlk sırada yüzde 52 ile polis var.
  • Başka bir kadın için yardım isteyen kişilerin bize başvurma oranı arttı.
  • En çok başvuru yüzde 26 ile evli oldukları erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınlardan geliyor.

KCDP’nin açıkladığı raporda, kadınların, “0212 912 42 43” başvuru hattı, “0505 004 11 98” WhatsApp destek hattı, sosyal medya hesapları, e-mail ve basın yoluyla iletişime geçerek yardım istediği belirtildi.

Başvuru gelen il sayısının her ay artış gösterdiğinin altının çizildiği raporda, ağustos ayında en çok başvuru gelen iller, İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Adana olarak sıralandı. Ayrıca Kıbrıs ve Almanya’da yaşayan kadınlar da KCDP’ye ulaşarak destek istedi. 

Ağustos’ta en çok başvuru nedeni: Fiziksel şiddet

Fiziksel şiddet, ağustos ayında başvuru hattını arayan kadınların en çok maruz bırakıldıkları şiddet türü oldu. Fiziksel şiddeti sırasıyla, psikolojik şiddet, dijital şiddet ve ekonomik şiddet takip etti. 

En çok hak ihlali polis merkezlerinde yaşandı

İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmasından bu yana şiddetin önlenmesinde görev ve sorumlulukları olan kamu kurum ve kuruluşlarında kadınlara yönelik hak ihlallerinin arttığının belirtildiği raporda, “Bize başvuran, şiddet karşısında hayatta kalmaya çalışırken kamu görevlileri tarafından hak ihlallerine uğradığını ifade eden kadınların oranı yüzde 21 bunların en başında ise yüzde 52 oranı ile polis geliyor” denildi.

Ağustos ayında başvuru hattına ulaşan kadınlar polis tarafından kendilerine yaşatılan hak ihlallerini KCDP’ye anlattı. Kadınların anlattıklarından örnekler şöyle:

-Birlikte yaşadığı erkek tarafından fiziksel şiddete uğrayan ve kimliği de dahil tüm eşyalarını bırakarak kaçabilen kadın bize ulaşarak, polise gittiğinde kimliği ve darp raporları yanında olmadığı için “Koruma kararı çıkaramayız” dendiğini belirtti. Görüşmelerimiz sonucu koruma kararı çıkarıldı.

-Eskiden birlikte olduğu erkek tarafından iş çıkışında darp ve tehdit edilen kadın bize ulaştı. Karakola gittiğinde “yoğunuz” diyerek şikayetini almadıklarını belirtti.

-Babası kendisine, annesine ve kız kardeşine şiddet uygulayan ve koruma kararı olan bir kadın bize ulaşarak evlerine eşyalarını almak için gitmek istediklerinde polisin “Biz gelemeyiz, bir şey olursa 155’i arayın” dediğini söyledi.

-Tanıdığı bir erkek tarafından tehdit edilen bir kadın, failin hapiste olduğu ve yakında çıkacağını polise bildirdiklerinde polisin “Evden çıkmayın her işinizi evden halledin” dediğini belirterek bize ulaştı.

-Ayrılmak istediği erkek tarafından dört yıldır tehdit edilen bir kadın bize ulaşarak, bir yıl önce şikayet etmeye çalıştığında polisin “Şikayet edersen yerini öğrenir, gelir öldürür” dediği için şikayetçi olamadığını anlattı.

Kadınlar en çok evli oldukları erkeklerden gördükleri şiddet nedeniyle başvuru yaptı 

Ağustos ayında kadınlar yüzde 26 oranı ile en çok evli oldukları erkek tarafından şiddete uğramaları nedeniyle KCDP’ye başvurdu. Kadınların çoğunun, boşanma aşamasında olmaları bahane edilerek şiddete uğradıklarını açıklayan raporda, birlikte oldukları erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınların oranının temmuz ayına göre artarak yüzde 14 olduğu belirtildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.