Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çanakkale Ayvacık’ta 13 köy ve bir oba üç aydır susuz: “Denize, suya bu kadar yakınken susuz olmak çok acı”

Haber: Edanur Tanış

Kamera & Kurgu: Gamze Elvan 

Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’ne bağlı Ahmetçe, Arıklı ve Demirci köyleri ile birlikte 10 köyün ve bir obanın suları iki buçuk aydır kesik. Arıklı, Ahmetçe ve Demirci köylüleri, susuz yaşadıkları süre boyunca karşılaştıkları zorlukları Medyascope’a anlattı. Köylüler, “Temizliğe dikkat edilmesi gereken bir süreçte, en temel ihtiyaç olan suya, bize çok yakın olmasına rağmen ulaşamıyoruz” dedi. 

Yaklaşık üç aydır suyu olmayan 13 köy su depolarını, tankerlerden aldıkları suyla dolduruyor. Arıklı Köyü tankerlerden alınan suya para ödemezken Ahmetçe, Demirci ve diğer 10 köy suya para ödüyor. Çok zor zamanlar geçirdiklerini anlatan köylüler, yaşadıklarını şu cümlelerle ifade ediyor: “Temizliğe dikkat edilmesi gereken bir süreçte, en temel ihtiyaç olan suya, bize çok yakın olmasına rağmen ulaşamıyoruz”.

Ahmetçe köylüleri çamaşırlarını renkliler ve beyazlar olarak ayırmadan yıkıyor, üç-dört günde bir duş alarak susuzlukla mücadele ediyor. 

Demirci köylüleri, mutfakta kullandıkları suları biriktirip tuvalete döküyor, “Su olsun da parası neyse veririz” diyor.  

Üç koronavirüs hastasının olduğu Ahmetçe Köyü’nde su yok 

Ahmetçe’de üç koronavirüs hastası olduğunu söyleyen köy sakini Vera Piyan, Ayvacık Belediyesi’ni aradığını ancak köylere su dağıtımını belediyenin yapmadığını öğrendiklerini dile getiriyor. Su dağıtımını yapan Kazdağı Grup Suyu ise köylülere su için çalışmaların devam ettiğini söylüyor. 

Kazdağı Grup Suyu Başkanı ve aynı zamanda Arıklı Muhtarı olan Fevzi Özkan’dan bilgi almak ve kendisiyle görüşmek imkansıza yakın. Fevzi Özkan ile yaptığımız görüşmede, görüş bildireceğini söyledi ancak daha sonra kendisinden bir daha yanıt alamadık. Arıklı Köyü’ne gittiğimizde bulamadığımız Fevzi Özkan’a sadece biz değil, Ahmetçe ve Demirci ve diğer susuz kalan köylüler de ulaşamıyor, su sorunu için iletişime geçemiyorlar. 

Öte yandan Arıklı köylüleri, köydeki su kesintisinden çok da rahatsız olmadıklarını dile getiriyor. Susuz olan 12 köy tankerlerle aldıkları suya para öderken, Arıklı köylüleri Fevzi Özkan’ın yaptığı “ayarlamalarla” suyu para ödemeden alıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.