Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Peynir üreticisi bir kadının portresi: Vera Piyan

Haber: Edanur Tanış

Kamera & Kurgu: Gamze Elvan

Artizan üretici (doğallığı önde tutarak gıda üreten) Vera Piyan (47), koronavirüs salgınıyla birlikte İstanbul’daki restoranını kapatıp Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Ahmetçe Köyü’ne yerleşti. Artizan üretime köyde devam eden Piyan, mutfağının kapılarını Medyascope’a açtı, merak edilen salamura sardalya, bamya turşusu ve keçi peyniri ile “süt reçeli” olarak da bilinen “dulce de leche”in tarifini verdi.  

Vera Piyan, Ayvacık’a yerleşmeden önce turizmle uğraşıyordu. İşleri iyi gitmeyince, çok istediği peynir üretimine başlamaya karar verdi. Mutfakta huzur bulduğunu söyleyen Piyan, çevresindekilerin tüketebileceğinden fazla üretince, ürünlerini satmak için turizm firmasının yakınlarında bir restoran/şarküteri açtı. Buradaki mönüsü, müşterilerinin “Neden bunu da yapmıyorsun?” sorusuyla her geçen gün zenginleşti. Vera Piyan bu süreçte kendini geliştirmeye ve peynir üretiminde ustalaşmaya devam etti.

Piyan, Kars’ta yaşayan peynir üreticisi İlhan Koçulu’dan eğitim aldıktan sonra artık artizan bir üretici oldu. Üretim için geleneksel yöntemleri tercih eden Piyan, sınırlı sayıda üretim yapmaya başladı.

Koronavürüs salgınıyla birlikte Vera Piyan’ın neredeyse bütün hayatı değişti. Turizm firması iş yapamaz hale geldi, restoranı koronavirüs önlemleri nedeniyle kapandı.

Piyan, kronik hastalıkları nedeniyle risk grubunda olduğu için, restoranının açılmasına izin verilse bile doktorların tavsiyesi nedeniyle açmadı. Böylece yıllardır aklında olan “köye yerleşme” hayalini gerçekleştirdi. Kızıyla birlikte köye taşınan Piyan, artık üretimine burada devam ediyor. Reçeller, salçalar, peynirler, zeytinler ve marmelatlar yapan Piyan, yeni tarifleriyle birlikte köy hayatının tadını çıkarıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.