Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Biz ve dünya virüsün saldırısı karşısında başlangıçtan daha zor bir dönemdeyiz. Son iki aydır virüsün bulaşma hızı artmış durumda”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, son iki aydır artan vaka sayılarıyla ilgili olarak, “Bilmenizi isterim ki düşünüldüğü şekilde yalnız değiliz. Sizi düşünen güçlü bir devletiniz var. Gerektiğinde size çare aramaya hazır bir sağlık ordumuz var. Karamsarlık için neden yok. Hayat ise normal akışına dönmeye hazırlanıyor. Bilmelisiniz ki koronavirüs salgını sona yaklaşan bir salgındır” dedi. Koca, Hacettepe Üniversitesi’nde bugün yapılan aşı ile ilgili de detaylı bilgiler verdi.

“Salgın giderek tırmandı”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son iki ayda hızla artan vaka sayıları ile ilgili şöyle konuştu: “Kaybettiğimiz ilk hastadan sonra 7 bin 185 hayat benzer şekilde son buldu. Bugün ağır hasta sayımız binin üzerinde, vaka sayımız yüz binlerle ifade ediliyor. Salgın giderek tırmandı. Bugün biz ve dünya, virüsün saldırısı karşısında baştakinden daha zor bir dönemdeyiz. Bu daha zor ama umutların gerçekleştirmeye yakın olduğu dönemdir. Az önce salgının dünyada tırmanışta olduğunu belirttim. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre 29 milyon 500 bin vaka var, hayatını kaybeden insan sayısı ise 1 milyona yaklaştı.”

 “Sağlık çalışanlarının yükü dört-beş kat arttı”

Bakan Koca, filyasyon ekipleriyle ilgili olarak da şunları söyledi: “İlk döneme kıyasla sağlık çalışanlarımızın yükü dört-beş kat artmış durumda. Çok sayıda insanımız tedbir almayarak her gün kendini virüse maruz bırakmaktadır. Özellikle iki aydır bulaşma hızlanmış durumda. Virüs yayılmaya devam ediyor, çok sayıda insanımız tedbir almayarak yayılıma destek oluyor.”

Çin’de geliştirilen aşının uygulanmasına Türkiye’de bugün başlandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan faz 3 aşı çalışması ile ilgili ise şu bilgileri verdi: “Aşı konusunda dünya kamuoyuna yansıyan bilgiler umut veren, belki de çare bildiren bilgilerdir. Bilim dünyası yılın sonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hemfikirdir. Şu anda hazırlık çalışmaları faz 3 aşamasında olan dokuz aşı var. İngiltere, Almanya ve Çin uygulamayı başlatmış durumda. Biz de Türkiye olarak bir yandan kendi aşı çalışmamızı sürdürürken en erken uygulama için tedarik teşebbüslerimizi başlattık.”

“Salgında son kritik ayları yaşıyor olabiliriz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı çalışmalarının salgındaki kritik eşiğin aşılmasını sağlayabileceğini vurgulayarak şöyle konuştu: “Bugün Sağlık Bakanlığımızın izniyle ‘Çin Sinovac’ aşısının Türkiye’deki ilk uygulamasına Hacettepe’den üç gönüllü sağlık çalışanında başlandı. Demektir ki sonu görünen salgında son kritik ayları yaşıyor olabiliriz. O halde şu anda tüm dünyada aranan ‘Çözüm çok yakında’ dedirten aşıyı beklerken daha fazla dikkatli olalım. Muhtemelen alacağımız son viraj olan önümüzdeki aylarda özellikle hastalığa yakalanmama gayreti içinde olalım. Eğer hastalığa yakalanırsak aşının anlamı kalmaz çünkü aşı bir tedavi değil bulaşmaya karşı korunma yoludur. Ciddi ilerlemeler kaydeden aşı çalışmasının sonucunu beklemek hepimiz için moral ve güç kaynağıdır. Zaferi görüyorsak mücadele kolaylaşmıştır.”

Türkiye’de yıl sonuna kadar aşı çalışmalarına başlanabilir

Aşı ile ilgili sadece bir ülkeyle veya bir aşıyla bağlantılı birçok ülkeyle işbirliği içinde oldukları vurgulayan Bakan Koca, faz 3 çalışmalarına izin verilmesinin sebebinin, meydana gelme ihtimali olan genetik bölgesel farklılıkların etkisinin olup olmadığını görmek ve duruma göre önlem almak olduğunu belirtti. Dünyada birçok ülkede aşı uygulamalarının yıl sonuna kadar başlayacağını belirten Koca, Türkiye’nin de yıl sonuna kadar aşı uygulamalarına başlayabileceğini söyledi.

Yerli aşılarla ilgili çalışmaların da devam ettiğini söyleyen Koca,”Yerli aşılarımızla ilgili 13 çalışma var. İki tanesi hayvan çalışmalarını bitirme noktasına geldi. Faz 1 çalışması başlayan olmadı” dedi.

En yüksek vaka artışının yaşandığı il Kayseri

Sağlık Bakanı Koca son dönemde en yüksek vaka artışının yaşandığı ilin Kayseri olduğunu belirtti: “En çok vaka artışının yaşandığı il yüzde 39,37 ile Kayseri. Bu ili yüzde 38,84 ile Ankara, yüzde 36,99 ile Mersin takip ediyor. Son üç günün son haftayla karşılaştırmasıyla artış yaşanan ilimizin olmaması da son derece umut vericidir. Hasta sayısında azalış olan illerimiz ise yüzde 27,1 ile Artvin ve yüzde 26,37 ile Bartın. Ankara’da yatak doluluk oranı yüzde 52,9 iken yoğun bakım doluluk oranı yüzde 64,8. Son ay günlük ortalama zatürre vaka oranı yüzde 6,02. Son hafta zatürre oranı yüzde ise 3,02. Bu tablo bize erken tedaviyle birlikte zatürrenin azaldığını ve tedavi etmede de başarılı olduğumuzu gösteriyor.”

Filyasyon ekiplerinin sayısı yaklaşık iki kat artırıldı

Bakan Koca, vefat sayılarıyla ilgili Türkiye ile kıyaslanabilecek olan Almanya göz önünde bulundurulduğunda tedavide başarı gösterildiğini belirtti. Çok sayıda insanın tedbir almayarak virüsün yayılma hızının artmasına neden olduğunu söyleyen Koca, filyasyon ekiplerinin sayısının 6 binden 11 bin 238’e çıkarıldığını açıkladı.

“HES mobil uygulamasının indirilmediği cep telefonu kalmamalı”

Ücretsiz olan Hayat Eve Sığar (HES) mobil uygulamasının herkes tarafından kullanılması gerektiğini belirten Koca, “HES mobil uygulamasını kullanmanızı talep ediyorum. HES mobil uygulamasının indirilmediği cep telefonu kalmamalıdır. Bugüne kadar izolasyonda olması gerektiği halde dışarı çıkmaya teşebbüs eden yaklaşık 140 bin kişi bu sistemle engellenmiştir” diye konuştu.

Bakan Koca ayrıca sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uymayan ve toplumda risk oluşturan kişilere karşı bir diğer önlemin akıllı bileklik uygulamaları olacağını belirtti.

Yatak doluluk oranı yüzde 51.6

Türkiye genelinde yatak doluluk oranının 51,6 olduğunu belirten Koca bazı illerde yatak kapasitelerinin artırıldığını ve gerekli önlemlerin alındığı söyledi. Koca, son dönemde artan vaka sayılarının yoğunluğunun da etkisiyle sağlık yatırımlarının öne çekildiği illerin Diyarbakır, Konya, Van, Adıyaman, Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa ve Batman olduğunu belirtti.

“Okulların açılmasıyla ilgili yeni bir karar yok”

Okulların açılmasıyla ilgili yeni bir karar alınmadığını belirten Koca şunları söyledi: “Okulların açılmasıyla ilgili genel karar alınmıştı. Hazırlık ve 1. sınıfların 21 Eylül’de açılmasıyla ilgili bakanlıklar bir çalışma yaptılar. Bu dönemde 2+5 gün şeklinde bir uygulamaya geçilecek. Salgının çok yoğun olduğu illerde ise gerektiğinde hıfzıssıhha kurulları başlatmama kararı alabilir. İki-üç hafta içinde salgının durumu tekrar değerlendirilip ona göre kademeli geçişin olup olmayacağı ya da nasıl olacağı değerlendirilecek.”

“Sokağa çıkma yasağı gündemimizde değil”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sokağa çıkma yasaklarının gündemde olmadığını belirtirken Bilim Kurulu’nun sokağa çıkma veya benzeri bir önerisinin olmadığını söyledi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.