Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salda Gölü’nde yapılaşmaya izin veren imar planı bakanlık tarafından onaylandı

Salda Gölü’nün imara açılmasını hedefleyen proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Salda İçin Türkiye Grubu’ndan Hediye Gündüz kararla ilgili, “Alınan kararın rant amaçlı olduğunu ve göle bir faydası olmadığını düşünüyoruz. Plan, para kazanmaya yönelik bir imar planıdır” dedi. 

Salda Gölü’nü imara açacak proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Konuyla ilgili olarak Burdur Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25000 Ölçekli Nâzım İmar Planı koşullarına uygun olmak kaydıyla seyrek yoğunluklu kırsal yapılaşmaya imkân tanınacaktır” denildi.

Hazırlanan planda, “mevcutta bulunan köy yerleşimlerinin -Karaatlı, Düden, Işıklar ve Niyazlar- geleneksel dokusunun korunması amacıyla mevcut halinin sürdürülmesinin hedeflendiği” ifadelerine yer verildi. 

Burdur Valiliği’nin açıklamasında, “Salda Gölü Çevre Koruma Bölgesi 1/25000 Ölçekli Nâzım İmar Planı ile; göl yüzeyinde herhangi bir faaliyete izin verilmemiştir. Göl çevresinde, doğal alanlar ve köyler arasında bisiklet yolları ve yürüyüş rotaları önerilmiştir. Alan içerisinde mevcutta bulunan maden ocaklarının faaliyetlerinin sonlandırılması öngörülmüştür. Tarım, mera, orman alanları ile sulak alanlar korunmuştur. Söz konusu plan, 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca ilan ve askı işlemleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılacak olup, ilan sürecinde itiraz olması halinde bu itirazlar değerlendirilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) iletilecektir. Ayrıca Yeşilova Belediyesi ve Salda Köyü’nde alt ölçekli plan çalışmaları devam etmektedir” ifadeleri de yer aldı. 

 “Plan, para kazanmaya yönelik bir imar planıdır

Salda İçin Türkiye Grubu’ndan Hediye Gündüz, Salda Gölü ile ilgili yapılan açıklamayı Medyascope’a değerlendirdi. Gündüz, “Türkiye Salda Gölü’nü el değmeden korumalıdır. Bu göl bir dünya mirası. Bakanlık yaptığı planla seyrek yoğunluklu kırsal yapılaşmaya izin veriyor. Ne yaparsanız yapın, orada bir çivi bile çaksanız Salda Gölü’ne zarar vereceksiz. Yapı ve insan yoğunluğu arttıkça tahribat da artacak” dedi

Salda Gölü’nün “kendisini en güzel şekliyle var ettiğini” söyleyen Gündüz, “Yapılacak her şey, Salda Gölü’nün doğal yapısını bozacak. Burada nesli tehlike altında olan kuşlar ve bitkiler yaşıyor. Alınan kararın rant amaçlı olduğunu ve göle bir faydası olmadığını düşünüyoruz. Plan, para kazanmaya yönelik bir imar planıdır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.