Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mesut Yeğen ve Vahap Coşkun ile söyleşi: “Demirtaş’ın son dönemlerdeki etkili çıkışları ve HDP’deki toparlanma rüzgarı, son gözaltıların nedeni olabilir”


IŞİD’in, 6-12 Ekim 2014 tarihleri arasında Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’yi kuşatmasının ardından, Türkiye’nin birçok şehrinde eylemler yapılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu eylemler nedeniyle, altı yıl sonra, şu anda tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ‘ın da aralarında olduğu 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı. Gözaltına alınanlar arasında Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Alp Altınörs, Nazmi Gür, Ali Ürküt, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Gülfer Akkaya ve Beyza Üstün de bulunuyor. 

HDP’ye yönelik gözaltıları Prof. Dr. Mesut Yeğen ve Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Vahap Coşkun ile konuştuk. Yeğen, operasyonun üç temel nedeni olabileceğini söyledi: “Tutuklu bulunan eski HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın son dönemde yaptığı etkili çıkışlar ve HDP ve tabanındaki toparlanma rüzgarı, dış politikada belli noktalarda geri adım atmak zorunda kalan iktidarın iç politikaya dönerek tabanını konsolide etme çabası ve oluşabilecek muhalefet ittifakının dengesini bozmak.

Vahap Coşkun ise iktidarın siyasi ataklarına, muhalefetin siyasi bir cevap verebilmesi gerektiğini söyledi: “Muhalefetin oyun kurma kapasitesi olduğunu göstermesi gerekiyor. Bu operasyonlara karşı çıkmak için muhalefetin elinde yeterli hukuki ve siyasi zemin var.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.