Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hasankeyf’i yok eden Ilısu Barajı’nın su seviyesi azaltıldı, çok sayıda balık öldü – Hasankeyf Koordinasyonu’ndan Ali Ergül: “Bölgede ciddi bir tehlikeyle karşı karşıyayız”

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesini sular altında bırakan Ilısu Barajı’nın koruma altındaki 900 yıllık Küçük Saray’a doğru su sızdırması nedeniyle barajın doluluk oranı yüzde 80’e indirildi. Su seviyesinin azalmasıyla barajda çok sayıda balık öldü.

Balık ölümlerini ve Ilısu Barajı’nın bölgede yarattığı tahribatı Medyascope’a değerlendiren Hasankeyf Koordinasyonu’ndan Ali Ergül, “Balık ölümleri Ilısu Barajı’nda sürekli yaşanacak bir durum” dedi. 

Koruma altında bulunan, Eyyubiler dönemine ait yaklaşık 900 yıllık Küçük Saray’a Ilısu Barajı’dan yoğun bir su sızıntısı olduğunu aktaran Ergül, “Su sızıntısı nedeniyle hızlı bir kontrollü boşaltma yaptılar. Yaşanan durum özetle bu. Sızıntıda kireçli kaya yapısının da etkisi var” diye konuştu.

Ergül, baraj seviyesinin yükseltilip azaltılması durumlarında barajdaki canlıların hayatlarının tehlike altına girdiğini anlattı: “Aldığımız bilgilere göre suyun çekilmesiyle birlikte ciddi sayıda yavru balık öldü. Bu ne yazık ki sürekli yaşanacak bir durum olarak görülüyor.” 

Baraj suları koruma altındaki 900 yıllık Küçük Saray’ı tehdit ediyor.

“Ilısu Barajı boşaltılmalı” 

Bölgede, balık ölümlerinin ve susuz kalan balıkların takip edileceği bir sistem geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Ergül şöyle devam etti: “Bu sistem bir maliyet olarak görülüyor, o nedenle bunu yapmayacaklarına inanıyorum. Aylardır söylediğimiz gibi bu göletin ortadan kaldırılması gerek. Kaldırılmadıkça her yıl, her mevsim geçişinde benzer manzaralarla ne yazık ki karşılaşacağız.”

Köylerin sular altında kaldığını ve daha sonra bu suların çekilmesiyle ortaya ciddi bir balçık çıktığını anlatan Ergül şunları da ekledi: “Bölgede ciddi bir tehlikeyle karşı karşıyayız. İnsanların bu balçık bölgesine gelmesi halinde batma tehlikeleri var. Yüzde 80 ya da yüzde 100 dediğimiz zaman bu farklar insanların gözüne küçük farklar olarak görünebilir ama 400 kilometrelik bir alanda yüzde 20’lik bir fark çok büyük miktarda suya tekabül ediyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.