Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cinsel taciz suçlamasından beraat eden Kardinal George Pell, Vatikan’a geri dönüyor

Avustralyalı Kardinal George Pell, hakkındaki cinsel taciz suçlamalarının düşürülmesinden beş ay sonra Vatikan’a geri dönüyor. Bir dönem Vatikan’ın Mali İşler Müdürü olan Pell, 1996 yılında Avustralya’da görev yaptığı kilisede iki çocuğa cinsel tacizde bulunduğu suçlamasıyla 2019 yılında hapis cezasına çarptırılmıştı. 79 yaşındaki kardinal, 13 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmişti.

Kardinal Georg Pell

Derleyen: Sema Kahriman

1996 yılında Avustralya’nın Melbourne kentinde görev yaptığı kilisede iki çocuğa cinsel tacizde bulunduğu suçlamasıyla yargılanan Pell hakkında mahkeme ve jüri oy çokluğuyla karar vererek Pell’in sözkonusu suçu işlediğinin sabit olduğuna hükmetmiş ve Pell 2019 yılının Mart ayında hapis cezasına çarptırılmıştı. 13 ay cezaevinde kalan Pell’e yöneltilen suçlamalar, devam eden davalar sonucu düşürülmüş ve Pell nisan ayında beraat etmişti. 

Beraat ettikten beş ay sonra Vatikan’a döneceği açıklanan George Pell, 2014 yılında Papa Francis tarafından Vatikan’ın Mali İşler Müdürü olarak atanmış, göreve başladıktan hemen sonra kilisedeki yolsuzlukları açığa çıkarmıştı. Pell, bu süreçte Vatikan Devlet Sekreteri olarak görev yapan Kardinal Angelo Becciu’yu da defalarca yolsuzlukla suçlamıştı. 

2018 yılının Haziran ayında kardinalliğe atanan Becciu, yaklaşık bir sene önce Vatikan savcıları tarafından başlatılan ve Vatikan’ın yoksullara yardım amaçlı oluşturduğu Peter’s Pence Fonu’ndaki parayla Londra’da satın alınmış olan bir mülk hakkındaki soruşturmanın merkezindeki isimdi.

Eski Vatikan Kardinali Angelo Becciu

Kardinal Becciu, hakkındaki yolsuzluk iddialarını reddetmiş, Londra’daki mülkün yatırım amaçlı satın alındığını savunmuştu. Soruşturma açılmasını talep edenin kendisi olmasına rağmen, Papa Francis, yolsuzluk iddiaları hakkında “Parayı kenarda tutmaktansa faydalı bir yerlere yatırmak daha mantıklı” açıklamasını yapmıştı. 

Ancak hakkındaki iddialar karşısında durumu iyice zorlaşan Vatikan Kardinali Giovanni Angelo Becciu, 24 Eylül Perşembe günü istifa ettiğini açıklamıştı

Pell’in Vatikan’a geri dönüşünün, Becciu’nun görevinden istifa etmesiyle bağlantılı olduğu düşünülüyor. Beraat ettikten sonra bir söyleşide hakkında açılan davanın onun Vatikan’daki yolsuzluğun peşine düşmesiyle alakalı olduğunu savunan Pell, çocukların kendisine karşı kullanıldığını öne sürmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.