Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PEN Norveç, Türkiye’deki basın ve sivil toplum alanında öne çıkan davaların iddianamelerini incelemeye başladı: “Bu projenin asıl amacı uygulamalı bir değişim”

Dünya yazar ve çevirmenleri için tanışma, tartışma ve dayanışma ortamı sağlamayı amaçlayan Uluslararası PEN Kulüpleri Federasyonu’nun Norveç şubesi, “Türkiye İddianame Projesi 2020” isimli proje ile bu yıl, hukuk uzmanlarıyla birlikte Türkiye’de basın ve sivil toplum alanında önce çıkan davaların iddianamelerini inceledi. Bugün (30 Eylül) ise projenin uluslararası tanıtım etkinliği yapıldı.

PEN Norveç tarafından hazırlanan “Türkiye İddianame Projesi 2020”, Norveç Dışişleri Bakanlığı, İsveç İstanbul Konsolosluğu ve Heinrich Böll Vakfı tarafından desteklendi. Şu ana kadar projeye ait iki rapor hazırlanırken gelecek iki hafta içinde 11 raporun daha hazırlanması bekleniyor. İncelenen iddianameler arasında Pelin Ünker, Berzan Güneş, Nedim Türfent ve Deniz Yücel‘in yargılandığı davaların iddianameleri de bulunuyor.

Proje bugün 15:30-18:30 saatleri arasında webinar olarak internet üzerinden tanıtıldı. İki oturum şeklinde yapılan etkinliğin ilk bölümünde Dr. Kasım Akbaş, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, Avrupa Parlamentosu Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Sergey Lagodinski, Alman Avukat Birliği İnsan Hakları Komitesi Başkanı Stefan von Raumer, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eşbaşkanı Veysel Ok konuşma yaptı. Etkinliğin ilk oturumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) davaları, barolar ve Türkiye Barolar Birliği seçimleri konuşuldu.

“Bizler ülkelerin sorunlarını tek başımıza çözemeyiz”

AİHM’nin karar aşamasında daha hızlı davranabileceğini söyleyen Lagondinski, aynı zamanda AİHM’nin başvurulacak en son yer olduğunu vurguladı: “Türkiye’deki demokrasi dışarıdan onarılmaz. AİHM daha hızlı karar alabilir ama bu en son başvurulacak yer. Bizler ülkelerin sorunlarını tek başımıza çözemeyiz ama elimizden geleni yaparız.”

Etkinliğin ikinci oturumunda ise İngiltere ve Galler Barosu İnsan Hakları Komitesi Üyesi Avukat Kevin Dent QC, Yargıç Heidi Heggdal, Avukat Clarissa Fondi, Avukat Hannah Beck, Avukat Ceren Uysal, Kolombiya Üniversitesi’nden Dr. Sarah Mehta ve PEN Norveç Türkiye Koordinatörü Aşkın Duru söz aldı. Bu bölümde iddianameler hakkında hazırlanan raporlar tanıtıldı.

“Projenin asıl amacı uygulamalı bir değişim”

PEN Norveç Türkiye Koordinatörü Aşkın Duru projeyle ilgili “Uygulamaya yönelik değişimler elde etmek istiyoruz. Projenin asıl amacı uygulamalı bir değişim” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.