Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB liderleri Brüksel’de toplandı: Türkiye’ye uyarı, Belaruslu 40 yetkiliye yaptırım kararı

Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) liderleri, Doğu Akdeniz krizi konusunda Türkiye’ye çeşitli yaptırımlar uygulanabileceğini ancak Türkiye ve Yunanistan arasındaki diyaloğa şans tanımak istediklerini açıkladı. AB liderleri, 9 Ağustos’taki seçimlerden bu yana Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko karşıtı protestoların devam ettiği Belarus’ta ise 40 yetkiliye yaptırım uygulanmasını kararlaştırdı.

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Doğu Akdeniz krizi, Çin’in koronavirüs yönetimi ve Belarus’taki protestolar başta olmak üzere uluslararası gelişmeleri değerlendirmek için cuma günü (2 Ekim) Brüksel’de bir araya gelen AB liderleri, Doğu Akdeniz krizi konusunda Türkiye’ye uygulanacak yaptırımların hazır olduğunu ancak Almanya ve NATO arabulucuğu çerçevesinde Yunanistan ile görüşmelere devam edilmesinden dolayı şu an için yaptırım uygulamama kararı alındığını açıkladı.

Erken saatlerde düzenlenen zirvenin ardından basın toplantısı yapan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye ile ilgili temkinli davranmaya çalışacaklarını, Ankara’ya uygulanacak ekonomik yaptırımların hazır olduğunu ancak liderlerin Türkiye ve Yunanistan arasında kurulan siyasi diyaloğa şans tanımak istediklerini ve bu nedenle yaptırımların şimdilik uygulanmayacağını söyledi.

Liderler ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermenistan ve Azerbaycan geriliminde Azerbaycan lehine yaptığı açıklamalardan hoşnut olmadıklarını belirtti.

40 Belaruslu yetkiliye yaptırım kararı

9 Ağustos’taki seçimlerden sonra Belarus’un baskıları nedeniyle cezalandırılmasındaki gecikme, AB için büyük bir utanç kaynağı olmuştu ve blokun liderlerinden AB Konseyi Başkanı Charles Michel, bu sorunun çözümü için ısrar ediyordu. Yaptırımlar, Doğu Akdeniz’deki durumdan ötürü Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını isteyen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından engelleniyordu.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel

Görüşmeler sonucu GKRY’nin Belarus’a yaptırım uygulanması konusundaki vetosunu kaldırması, AB’nin 40 Belarus yetkilisine uygulayacağı yaptırımların yolunu açtı. Ancak yaptırım uygulanacak kişilerin arasında ülkede 9 Ağustos’ta düzenlenen seçimlerden bu yana protestoların hedefi olan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko yer almıyor. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, yaptırımların 2 Ekim Cuma gecesinden itibaren geçerli olacağını açıkladı.

Zirvenin ilk gününde ilk kez 27 üye devletin her birinin “demokrasinin durumuyla” ilgili değerlendirme raporları yayımlandı. Raporlarda demokratik standartların özellikle yargı sisteminin tehdit altında ve Macaristan ile Polonya’da çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Yarın (cumartesi) zirvenin ikinci gününde koronavirüs, Çin ve ABD ilişkileri ve 5G teknolojisiyle ilgili atılacak somut adımlar değerlendirilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.