Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Donald Trump ve eşi koronavirüse yakalandı: Trump daha önce, “Ben kendimi iyi hissediyorum ve maske takmak istemiyorum” demişti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla, kendisinin ve eşi Melania Trump’ın koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını duyurdu. Trump, karantina ve iyileşme sürecine hemen başlayacaklarını ve bu süreci hep beraber aşacaklarını söyledi.

Daha önce Donald Trump’ın danışmanlarından Hope Hicks’in koronavirüs testinin de pozitif çıktığı açıklanırken Hicks’in koronavirüse yakalanmasının ardından konuyla ilgili tweet atan Donald Trump, “Hope Hicks nefes almadan çalışan biriydi. Bu bir facia. Ben ve eşim de sonuçları bekliyoruz. Bu arada da karantinada olacağız” demişti.

Trump, hem kendisinin hem de eşi Melania Trump’ın Hope Hicks ile sık sık görüştüklerini belirtmişti. ABD Başkanı, iki saat sonra attığı tweet’te de eşiyle birlikte koronavirüse yakalandıklarını duyurdu. Trump’ın bir başka danışmanı Katie Miller da daha önce koronavirüse yakalanmıştı.

“Dünya üzerindeki en güçlü insan bile koronavirüse yakalanabiliyor”

Yaşı gereği yüksek risk grubunda bulunan Trump’ın koronavirüse yakalanması dünya genelinde geniş yankı uyandırdı.

Birleşik Krallık Parlamentosu üyesi Robert Jenrick ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Donald Trump’a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Daha önce koronavirüse yakalanan ve tedavisi boyunca bir süre yoğun bakımda kalan İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Twitter üzerinden Trump ailesine geçmiş olsun mesajını paylaştı.

Çin ve Küreselleşme Merkezi isimli düşünce kuruluşunun direktörü Wang Huiyao“Dünya üzerindeki en güçlü insan bile koronavirüse yakalanabiliyor. Virüsün sınırları yok” diye konuştu.

Trump’ın koronavirüs salgını hakkında söyledikleri

ABD’nin önde gelen gazetelerinden The New York Times ise Trump’ın koronavirüse yakalandığını duyurduğu haberde, Trump’ın salgın dönemindeki ihmallerine ve salgını küçümseyen açıklamalarına dikkat çekti.

Bu açıklamalardan ilki 14 Şubat 2020 gününde gelmişti. Trump, “Tarihsel olarak sıcak havalarda virüsün öldüğünü biliyoruz” demişti.

24 Şubat günü attığı tweet‘te “ABD’deki koronavirüs salgını tamamen kontrol altında” diyen Trump 26 Şubat günü ise Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada “Şu an itibariyle koronavirüse yakalanan sadece beş kişi var. Onlar da kontrol altında. Kısa süre içinde en fazla bir ya da iki vakayla daha karşılaşırız. İyi bir şansımız var” diye konuşmuştu.

Trump bir başka konuşmasında virüs için “Bir gün bir mucize gibi yok olacak” demişti.

Donald Trump, 19 Temmuz günü maske kullanımına ilişkin yaptığı konuşmada ise, “Ulusal çapta maske takma zorunluluğunu onaylamayacağım. Ben kendimi şu an iyi hissediyorum ve maske takmak istemiyorum“ demişti.  

Trump, maske takma konusunda Joe Biden ile dalga geçmişti

Trump maske kullanımı konusunda Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden ile de dalga geçmişti. Trump, bir ay önce yaptığı bir konuşmada, “Kalabalıktayken maske takmamız ve ellerimizi yıkamamız gerekiyor. Ancak maskeyi onun (Joe Biden) kadar çok seven birini gördünüz mü?” demişti.

Trump, iki gün önceki başkanlık münazarasında da Biden’a, “Gerektiğinde maske takmak gerekiyor. Ancak onu ne zaman görsek yüzünde maske var. Birinden 60 metre uzakta konuşurken bile hayatımda gördüğüm en büyük maskeyi takıyor” diyerek laf atmıştı.

Aynı münazarada, neden geniş katılımlı mitingler düzenlediği ve hastalığın yayılmasından korkup korkmadığı sorulan Trump, “Şu ana kadar hiçbir sorunla karşılaşmadık. Mitingde büyük kalabalıklar var ve açık havada yapıyoruz. Biden ise üç kişinin katıldığı mitingler yapıyor” diye cevap vermişti.

İkinci başkanlık münazarası yapılacak mı?

Trump’ın karantinada olduğu dönemde ülkedeki başkanlık görevini fiilen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in yürütmesi bekleniyor. Ancak Pence’in de testinin pozitif çıkması durumunda başkanlık görevi Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi tarafından yürütülebilir.

En az iki hafta boyunca karantinada kalacak olan Trump, seçimlerdeki en kritik eyaletlerden Wisconsin, Florida ve Arizona’daki mitinglere katılamayacak. Trump aynı zamanda Demokrat Parti’nin başkan adayı olan Joe Biden ile 15 Ekim tarihinde yapacağı ikinci başkanlık münazarasına da katılamayacak. Bu münazaranın ne zaman yapılacağı ya da yapılıp yapılamayacağı ise Trump’ın sağlık durumuna bağlı olarak şekillenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.