Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2020 Nobel Ödülleri sahiplerini buluyor: Nobel Fizik Ödülü, karadelik hakkındaki keşifleriyle bilinen üç bilim insanına verildi

2020 Nobel Fizik Ödülü’nün sahipleri, “karadelik oluşumunun, görelilik kuramının sağlam bir öngörüsü olduğunu” keşfeden İngiliz Roger Penrose ile “galaksinin merkezinde süper kütleli bir nesne bulan” Alman Reinhard Genzel ve ABD’li Andrea Ghez oldu.

Derleyen: Cemre Su Arvas

2020 Nobel Ödülleri’nin sahipleri dünden (5 Ekim) itibaren açıklanmaya başlandı. Bugün açıklanan Nobel Fizik Ödülü’nün sahipleri, karadelik ve süper kütle oluşumları çalışmalarıyla bilinen İngiliz Roger Penrose ile Alman Reinhard Genzel ve ABD’li Andrea Ghez oldu. 10 milyon İsveç Kronu tutarındaki ödülün yarısı Penrose’a, diğer yarısı Genzel ve Ghez’e verildi.

İsveç’teki Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından yapılan açıklamada, Penrose’un Albert Einstein’ın karadelik konusundaki çalışmalarını ileri bir seviyeye taşıdığı, Genzel ve Ghez’in ise Samanyolu’nun merkezinde süper kütleli bir karadelik olduğuna dair en güçlü delilleri keşfettikleri belirtildi. 

Nobel Fizik Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl fizik alanına katkıda bulunan bilim insanlarına veriliyor. 1901 yılında verilen ilk ödülün sahibi Alman bilim insanı Wilhelm Conrad Röntgen olmuştu.

Nobel Fizik Ödülü son olarak 2019 yılında “kainatta Dünya’nın yeri ve evrenin evrim süreci” ile ilgili çalışmaları sebebiyle James Peebles, Michel Mayor ve Didier Queloz‘a verilmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.