Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2020 Nobel Ödülleri sahiplerini buluyor: Nobel Kimya Ödülü, genom düzenlemede yeni bir yöntem geliştiren iki bilim insanına verildi

2020 Nobel Kimya Ödülü’nün sahipleri, genom düzenlemede yeni bir yöntem geliştiren Fransız Emmanuelle Charpentier ve ABD’li Jennifer A. Doudna oldu. 10 milyon İsveç Kronu tutarındaki ödül, kazananlar arasında eşit olarak paylaştırılacak.

2020 Nobel Ödülleri’nin sahipleri 5 Ekim’den itibaren açıklanmaya başlandı. Bugün (7 Ekim) açıklanan Nobel Kimya Ödülü’nün sahipleri Charpentier ve Doudna, gen teknolojisinin en etkili araçlarından biri olan CRISPR/Cas9 genetik makaslarını geliştirdi. Bu hassas araç sayesinde araştırmacılar, hayvanların, bitkilerin ve mikroorganizmaların DNA’larını değiştirebiliyor. Charpentier ve Doudna’nın çalışmaları, kanser tedavilerinde de kullanılıyor ve onlar sayesinde bir gün, genetik hastalıklar için etkili bir tedavi yöntemi bulunabilir. 

Nobel Kimya Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl kimya alanına katkıda bulunan bilim insanlarına veriliyor. 1901 yılında verilen ilk ödülün sahibi Alman bilim insanı Jacobus H. van’t Hoff olmuştu.

Nobel Kimya Ödülü 2019 yılında lityum iyon bataryaların icat edilmesine katkıda bulunan çalışmalarından ötürü bilim insanları John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoşino‘ya verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.