Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında 11. gün: İki ülke birbirlerini misket bombası kullanmakla suçladı, Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı’na saldırı iddiası

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 27 Eylül’de Dağlık Karabağ’da başlayan çatışmalar devam ediyor. Her iki taraftan da siviller ateş altında kalırken Bakü yönetimi Ermenistan’ı, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı’na füze saldırısı düzenlemekle suçladı.

Anadolu Ajansı’nın (AA), Bakü Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasına dayandırdığı habere göre Ermenistan ordusu, dün gece saat 21.00 sularında BTC hattının Yevlah ilinden geçen kısmına füze saldırısı düzenledi. Açıklamada, saldırının Azerbaycan ordusunca önlendiği belirtildi ve Ermenistan ordusunun saldırısı “terör eylemi” olarak nitelendirildi. Ermenistan yönetiminden ise bu iddiaya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Yine AA’nın haberine göre, Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ’daki operasyonlarını genişletti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı‘nın açıklamasına dayandırılan haberde, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattı boyunca karşılıklı top atışları yapıldığı, Ermenistan ordusunun 5. Muhrip Alayı komuta gözlem mıntıkası ile bir tank ve üç topunun Azerbaycan topçularınca imha edildiği belirtildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 27 Eylül’de başlayan çatışmalarda bugüne kadar 250 tank ve zırhlı aracını, 270 top ve füze sistemini, 60 hava savunma sistemini, 11 komuta yönetim ve gözlem mıntıkasını, sekiz mühimmat deposunu, yaklaşık 150 askeri kamyon ve aracını, bir S-300 sistemini imha ettiğini duyurdu.

İki ülkeden karşılıklı “misket bombası” suçlaması

Uluslararası Af Örgütü, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da devam eden çatışmalarında yasaklı olan misket bombası kullandığının tespit etildiğini duyurdu. Af Örgütü’ne göre İsrail yapımı misket bombaları, Dağlık Karabağ’ın Hankendi kentine atıldı.

BBC’ye konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış İlişkiler Danışmanı ve Sözcüsü Hikmet Hacıyev ise bu iddiaları reddetti:

“Bu iddialar tamamıyla yanlıştır. Ermenistan’ın kendisi bugün misket bombası kullanmaya başladı. Azerbaycan mayın temizleme kurumu, Ermenistan’ın kullandığı bombaların izlerini tespit etti. Ülkemizin büyük şehirlerinde kalabalık şekilde yaşayan sivillerin olduğu bölgelerde misket bombaları kullanılıyor. Bu bombalar, enerji altyapımızı da hedef alıyor.”

Sözcü Hacıyev, bu bombaların Ermenistan tarafından kullanıldığını savundu. Bu iddia Ermenistan yönetimi tarafından reddedildi.

Putin sessizliğini bozdu: “Yaşananlar bir trajedi”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bir süredir devam eden sessizliğini bozdu. Rus devlet televizyonu Rossiya 24’e konuşan Putin, “Ermenistan’a karşı sorumluluklarımız var ancak çatışmalar Ermenistan topraklarında değil” dedi. 

Karabağ’da yaşananların “trajedi” olduğunu söyleyen Putin, “Çok endişeliyiz çünkü Azerbaycan, Ermenistan ve Dağlık Karabağ, buralarda yaşayan tüm insanlar bize yabancı değiller. Rusya’da yaklaşık 2 milyon Azerbaycanlı ve bundan daha fazla da Ermeni yaşıyor. Çok sayıda Rus vatandaşı, bu ülkelerle dostluk ve akrabalık ilişkileri sürdürüyor. Bu elbette büyük bir trajedi. İnsanlar ölüyor. İki taraftan da büyük kayıplar var” diye konuştu.

Çatışmaların yakın zamanda sona ereceğini umduklarını belirten Putin, “Mümkün olan en kısa zamanda ateşkes sağlanması için çağrıda bulunuyoruz” diye ekledi.

Ermenistan’ın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) olduğunu da hatırlatan Putin sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu anlaşma çerçevesinde Ermenistan’a karşı belirli sorumluluklarımız var. Bu çatışmalar, Ermenistan toprağında yapılmıyor. Rusya anlaşma çerçevesinde sorumluluklarını her zaman yerine getirir. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’la sürekli temas halindeyim. Rusya’nın müttefik olarak sorumluluklarını yerine getirmesi konusunda bir soru işareti yok.”

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 100 yıldır devam eden ancak Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra yeniden alevlenen Dağlık Karabağ sorunu, 26 yıldır çözülemedi. Ermenistan bölgeyi 1992-1994 arasındaki savaşta ele geçirdi. Uluslararası hukuka göre Dağlık Karabağ, Ermenistan işgali altındaki Azerbaycan toprağı sayılıyor. 

Yeni çatışmaları kimin başlattığı konusundaki belirsizlik de sürüyor. İki ülke birbirini suçluyor. Çatışmalarda 50’ye yakını sivil, 400’den fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.