Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kırgızistan’da milletvekili seçimleri sonrası yaşanan siyasi kriz devam ediyor: Başbakan Kubatbek Boronov istifa etti

Kırgızistan’da 4 Ekim Pazar günü yapılan milletvekili seçimlerinden sonra yaşanan siyasi kriz devam ediyor. Muhalefet partilerinin seçim sonuçlarını tanımadıklarını açıklamasından sonra pazartesi günü başkent Bişkek’te toplanan binlerce kişi hükümet binalarını işgal etmiş, yolsuzluk davasından içeride olan eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almasbek Atambayev’i ve eski milletvekili Sadir Japarov’u serbest bırakmıştı. Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu salı günü seçim sonuçlarının iptal edildiğini açıklarken aynı gün Kırgızistan Başbakanı Kubatbek Boronov da istifa ettiğini açıklamıştı. Seçimlerin hileli olduğunu öne süren 12 muhalefet partisinin liderleri, istifa eden Boronov’un yerine ülkenin yeni başbakanı olarak göstericiler tarafından serbest bırakılan Sadir Japarov’u seçtiklerini açıkladı.

Derleyen: Alphan Telek

Kırgızistan‘da pazar günü yapılan milletvekili seçimlerinin sonuçları ülkeyi karıştırmış, katılım oranının yüzde 55 civarında olduğu seçimlerde meclise, otoriter yönetim anlayışıyla suçlanan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’a destek veren dört siyasi parti girmişti. Seçimin hemen öncesinde 3,5 milyon seçmenden yaklaşık beş yüz bininin ikamet adreslerinin değiştirilmesiyle seçim sonuçları üzerinde dolaylı bir etki yaratıldığını savunan muhalefet partileri, seçimin hileli olduğunu öne sürmüş ve sonuçları tanımadıklarını açıklamıştı.

Muhalefet partilerinin iddialarından sonra pazartesi gecesi (5 Ekim) sokaklara dökülen göstericiler ve polis arasında çatışmalar yaşanmış, göstericilerin bir bölümü başkent Bişkek’teki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ve parlamento binasını işgal etmişti. Göstericiler daha sonra haziran ayında hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle 11 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almasbek Atambayev ve eski milletvekillerinden Sadir Japarov’un bulunduğu Kırgızistan Ulusal Güvenlik Komitesi binasına girerek ikiliyi serbest bırakmıştı.

Yaşanan siyasi karışıklık sebebiyle Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Nurzhan Shaildabekova, seçimlerin şaibeli olduğunu kabul ederek salı günü yaptığı bir açıklamayla seçim sonuçlarının iptal edildiğini duyurmuştu.

İstifa eden Kırgızistan Başbakanı Kubatbek Boronov.

Yaşanan krizde aynı gün Kırgızistan Başbakanı Kubatbek Boronov da görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Seçim sonuçlarının hileli olduğunu öne süren 12 muhalefet partisinin liderleri, artan siyasi krizle birlikte Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un hükümetinin dağıldığını öne sürerek salı günü göstericiler tarafından hapishaneden kurtarılan eski milletvekili Sadir Japarov’u başbakan olarak ilan ettiklerini açıkladı.

Japarov, 2013 yılında Bişkek’teki hükümet karşıtı protestolarda iki kişiyi rehin aldığı suçlamasıyla 2017 yılında 11 yıl hapse mahkûm edilmişti.

Muhalefet partileri tarafından başbakan ilan edilen Sadir Japarov.

Siyasal yönetim krizinin yaşandığı Kırgızistan’da daha önce 2005 ve 2010 yıllarında sokak protestoları sonrası devlet başkanları devrilmiş ve yerlerine yeni yönetimler gelmişti. 

Öte yandan Kırgızistan Sağlık Bakanlığı, pazartesi gününden beri devam eden olaylarda şu ana kadar bir kişinin yaşamını yitirdiğini ve 600 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.