Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Hindistan hızla artan koronavirüs vakalarıyla yakında ABD’yi geride bırakabilir, Avustralya’da üç aydır ilk kez iki gün arka arkaya koronavirüs nedeniyle ölüm gerçekleşmedi

*Çin, cuma (9 Ekim) günü koronavirüs aşısının üretimi ve dünya genelinde dağıtımı için Covax başlığı altında yürütülen küresel çabalara destek vereceğini açıkladı.

*Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinin bazı bölgelerinde perşembe (8 Ekim) günü artan vaka sayıları nedeniyle karantina uygulaması başlatıldı. Kararların aceleyle uygulanması ise kentte kargaşaya neden oldu.

*ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden yaşlılara seslendi: “En sevdiğim insanlar.”

*Hindistan hızla artan koronavirüs vakalarıyla yakında ABD’yi geride bırakabilir.

*Avrupa Komisyonu, ilaç şirketi Gilead ile koronavirüs tedavisinde kullanılmak üzere 500 bin doz ilaç tedarik etmesi için sözleşme imzaladı.

*Avustralya’da üç aydır ilk kez iki gün arka arkaya koronavirüsten kaynaklanan ölüm gerçekleşmedi.

Dünyadan öne çıkan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Çin, koronavirüs aşısına hem yoksul hem zengin ülkelerde erişimi kolaylaştırmayı amaçlayan küresel çabalara destek vereceğini açıkladı

Çin, cuma (9 Ekim) günü koronavirüs aşısının üretimi ve dünya genelinde dağıtımı için Covax başlığı altında yürütülen küresel çabalara destek vereceğini açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying konuyla ilgili, “Çin, koronavirüs aşısını herkesin yararlanabilmesi için yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bu nedenle herkesin iyiliği için oluşturulan küresel halk sağlığı çabalarının bir parçası olmak gibi önemli bir adım attık” dedi. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), GAVI Aşı İttifakı ve Salgın Hastalık Yenilikler Koalisyonu (CEPI) ve Çin ile birlikte 160’tan fazla ülke, hem zengin hem de yoksul ülkelerde aşıya erişimi kolaylaştırmayı amaçlayan ve “Covax” olarak bilinen uluslararası anlaşmanın tarafı haline geldi. ABD’de Başkan Donald Trump liderliğindeki yönetim ise “Yozlaşmış DSÖ ve Çin’in içinde bulunduğu organizasyonların etkisi altına girmeyeceklerini” söyleyerek oluşuma destek vermeyi reddetti. 

ABD’nin New York kentinin bazı bölgelerinde karantina kararlarının aceleyle uygulanması, kentte kargaşaya sebep oldu

ABD’nin New York kentinin bazı bölgelerinde perşembe (8 Ekim) günü artan vaka sayıları nedeniyle karantina uygulaması başlatıldı. Sözkonusu bölgelerde okullar öğretime ara verdi, gıda ve ilaç tedarikçileri dışında kalan işletmeler kapatıldı, ibadethanelerde bir arada bulunabilecek kişi sayısına sınırlama getirildi. Ancak vaka artışının önüne geçmek için alınan kararların aceleyle uygulanması, kentte kargaşaya neden oldu. 

Perşembe günü New York valiliğine karşı iki dava açıldı. Davacılardan biri belirlenen ibadethanelere yönelik kısıtlamaların devreye girmesini istemeyen bir Ortodoks Yahudi grup, diğeri ise yine kısıtlamalara karşı gelen Brooklyn Roma Katolik Psikoposluğu idi. Yasal tepkilerden önce, geçen hafta Brooklyn’deki Borough Park semtinde aşırıcı Ortodoks Yahudiler’in maskeleri ateşe vermesi ve fiziksel mesafeye karşı direnişlerini görüntüleyen bir muhabire saldırması gibi gerginlikler yaşandı. Bensonhurst ve Windsor Terrace gibi Brooklyn’in diğer kesimlerinde ise veliler okulların kapatılmasına karşı gösteriler düzenledi. 

İki hafta sürmesi planlanan bölgesel karantina önlemleri kapsamında virüsün yayıldığı bölgeler tehlike derecesine göre sarı, turuncu ya da kırmızı olarak renklendirildi. Vaka sayısının oldukça yüksek olduğu kırmızı bölgelerde restoran ve barlar, tıpkı salgının başlangıcında olduğu gibi yalnızca paket servis yapabilecek. İbadethanelerde aynı anda bulunabilecek kişi sayısı 10 ile sınırlandırıldı. New York’ta 61 devlet okulunda öğretime ara verildi ve 153 farklı bölge kırmızı ve turuncu kategorisinde oldukları gerekçesiyle karantina altına alındı. 

ABD Başkanı Trump, Twitter hesabı üzerinden yaşlılara seslendi: “En sevdiğim insanlar” 

ABD Başkanı Donald Trump, perşembe (8 Ekim) günü Twitter hesabı üzerinden paylaştığı videoda yaşlı Amerikalılar’a “En sevdiğim insanlar” diye seslendi. Beyaz Saray’ın bahçesinde kaydettiği videoda Trump, “Büyüklerimize bakıyoruz. Siz savunmasız değilsiniz. Size savunmasız demeyi seviyorlar, aslında değilsiniz. Ama bu virüs karşısında siz de ben de savunmasızım” dedi.

Trump, videoda geçen hafta koronavirüs tedavisi için kendisine uygulanan deneysel antikor tedavisini “olabildiğince çabuk yaygın ve ücretsiz hale getirme” sözü verdi. İlaç firması Regeneron tarafından geliştirilen antikor karışımının son aşama testleri sürüyor. İlacın etkisi henüz bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Uzmanlar, Trump’a uygulanan bu ilacın kesin sonuç verip vermediğinden emin olmak için henüz erken olduğu görüşünde. 

Trump, ilacın acil kullanımı ve yaygınlaşmasının yakın zamanda ABD Gıda ve İlaç Dairesi denetiminde gerçekleşebileceğini söyledi. ABD Başkanı, ilacı ücretsiz bir şekilde ihtiyacı olan herkesin kullanımına nasıl sunacağıyla ilgili net bir açıklama yapmadı. Ancak Regeneron antikor tedavisinin son aşama testlerini tamamlamak ve yaygın üretime geçmek için federal hükümetten 500 milyon dolar destek aldı. Şirket, federal mali desteğin karşılığında ilacı ücretsiz olarak piyasaya süreceğini bildirdi.  

Regeneron, çarşamba günü yaptığı açıklamada salgın koşulları altında, ürettikleri antikor karışımının resmen onaylanması için acil durum başvurusunda bulunduklarını belirtti. Şu anda ellerinde 50 bin hasta için yeterli doz bulunduğunu belirten şirket, yıl sonuna kadar bu sayının 300 bine yükseleceğini açıkladı.  

Hindistan hızla artan koronavirüs vakalarıyla yakında ABD’yi geride bırakabilir 

1 milyar 300 bin nüfusa sahip Hindistan’ın kırsal kesimlerinde halkın büyük bir bölümü salgın önlemlerini uygulamayı reddediyor. Hindistan medyası bu durumu vakalarda “kırsal yükseliş” olarak adlandırıyor. Böyle giderse Hindistan, vaka sayısında ABD’yi geride bırakabilir.

Hindistan’da, salgının başlangıçta hızla yayıldığı metropollerde ve kentlerde alınan önlemler ve kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik çalışmaların çoğunluğu sonuç verdi. Ancak sözkonusu salgını ülkenin kırsal kesiminde kontrol altına almak olduğunda hükümet yerel halk kurallara ve uygulamalara karşı direniyor. 

Hindistan’ın pek çok köyünde hemen hemen kimse maske takmıyor ya da fiziksel mesafe kurallarını uygulamıyor. İnsanların çoğu test yaptırmak istemiyor. Bir kısmı, hasta olduklarını da gizliyor ve hastaneye gitmeyi reddediyor. Hükümetin salgın tehlikesini abarttığını, buna karşılık kırsal kesimde çekilen ekonomik zorluklara ilgisiz kaldığını düşünüyorlar. 

Bütün bu etkenler, Hindistan’ın toplam vaka sayısında hızla ABD’yi yakalamasına neden oldu. ABD’de tespit edilen toplam koronavirüs vakalarının sayısı 7 milyon 607 bin 890. Hindistan’da ise bu sayı 6 milyon 906 bin 151. Aradaki makas giderek daralıyor. Hindistan’da günlük vaka sayılarındaki artış, ABD’deki günlük vaka artışlarından 30 bin fazla. Bu şekilde devam ederse Hindistan’daki toplam vaka sayısı önümüzdeki haftalarda ABD’yi geride bırakabilir. 

Avrupa Komisyonu, ilaç şirketi Gilead ile tedarik sözleşmesi imzaladı 

Avrupa Komisyonu, ilaç şirketi Gilead ile koronavirüs tedavisinde kullanılmak üzere 500 bin doz ilaç tedarik etmesi için sözleşme imzaladı. Sözleşme, 500 bin doz daha ilaç siparişi için uzatılmaya açık. Sözleşme, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Birleşik Krallık, Norveç ve İzlanda’nın yanı sıra, AB adaylık süreçleri devam eden altı ülkenin daha katılımıyla toplam 36 imzacıdan oluşan Müşterek Tedarik Anlaşması (Joint Procurement Agreement) kapsamında imzalandı. 

Avustralya’da üç aydır ilk kez iki gün arka arkaya koronavirüsten kaynaklanan ölüm gerçekleşmedi

Avustralya’da 11 Temmuz’dan bu yana ilk kez, son 48 saatte (perşembe ve cuma günleri) virüsten kaynaklanan hiçbir ölüm yaşanmadı. Bu, ülkede son üç ay içinde virüsten kaynaklı hiçbir ölümün gerçekleşmediği en uzun süre. Son 24 saatte Avustralya’da kaydedilen vaka sayısı ise 16. Bir gün önce bu sayı 28 idi. 

Bu sayılar, Avustralya’da salgının ikinci dalgasının kontrol altına alınabilir olduğuna dair umutları artırıyor. Ülkenin en kalabalık ikinci eyaleti Victoria, Avustralya’da salgının ikinci dalgasının merkez üssü olarak kabul ediliyordu. Yetkililer, Victoria’da aktif vaka sayısının şu anda 200’den az olduğunu belirtti. Victoria eyaletinin yöneticisi Daniel Andrews, Melbourne’de gazetecilere verdiği demeçte, “Bütün bunlar, ikinci dalgayı yenmek için kararlılıkla gösterdiğimiz çabaların sonuçları” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.