Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kırgızistan’da siyasi kriz sürüyor – Cumhurbaşkanı Ceenbekov: “İstifa etmeye hazırım”

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, ülkesini saran seçim sonrası kaosa son vermek için “istifa etmeye hazır” olduğunu söyledi.

Ceenbekov yaptığı açıklamada, “Durumu bir an önce hukukun üstünlüğüne geri döndürmemiz gerekiyor. Ülke hukuki zemine oturur oturmaz cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmaya hazırım” dedi.

Ceenbekov, istifasından önce “devam eden atamaları meşrulaştırmak” istediğini söyledi. Eğer Ceenbekov istifa ederse, 2005 ve 2010’da otoriter cumhurbaşkanlarının görevden alınmasıyla sonuçlanan ayaklanmalardan sonra ülkede siyasi huzursuzluk sebebiyle koltuğunu bırakan üçüncü lider olacak.  

Ne olmuştu?

Muhalefet partileri, pazar (4 Ekim) günü yapılan seçimlerde toplu oy satın alınarak Ceenbekov’a yakın partiler lehine hile yapıldığını iddia etti. Bu iddia üzerine seçim sonuçları salı (6 Ekim) günü iptal edildi ve ülke genelinde protestolar başladı. Polis ve protestocular arasında çıkan çatışmaların ardından Ulusal Güvenlik Şefi Ömürbek Suvanaliyev, Rus haber ajansı Interfax‘a ulusal sınırların kapatıldığını söyledi.

Muhaliflerin ilk işi, rehin alma suçundan 11,5 yıla mahkûm popülist siyasetçi Sadir Japarov‘u pazartesi (5 Ekim) günü cezaevinden çıkarmak ve başbakanlık görevine getirileceğini ilan etmek oldu. Parlamento binasının protestocular tarafından ele geçirilmesinin ardından Japarov’un adaylığı, olağanüstü bir oturumda milletvekillerinin çoğunluğu tarafından onaylandı.

Japarov’un hapisten çıkarıldığı gece, eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve birkaç müttefiki, protestocuların hükümet binalarına el koyup ceza infaz kurumlarına baskın yaptığı sırada serbest bırakıldı. Başbakan Kubatbek Boronov bu gelişmeler üzerine salı (6 Ekim) günü istifa etti.

Rusya’dan Kırgız güvenlik servisine destek

Perşembe (8 Ekim) günü Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) başkanıyla görüştüğünü doğruladı. Peskov gazetecilere verdiği demeçte, FSB’nin “ülkedeki durumun kaosa sürüklenmesini önleme” çabalarında, Kırgız güvenlik servisini desteklediğini belirtti.

Polis ve protestocular arasında çıkan çatışmaların ardından Ulusal Güvenlik Şefi Ömürbek Suvanaliyev, Rus haber ajansı Interfax‘a ulusal sınırların kapatıldığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.