Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanadalı kadın, Pompei’den çaldığı tarihi eserleri 15 yıl sonra iade etti: “Kötü şans getirdiler”

Kanadalı bir kadın, 15 yıl önce İtalya’nın dünyaca ünlü antik kenti Pompei’ye yaptığı ziyaret esnasında çaldığı tarihi eserleri “lanetli oldukları ve kötü şans getirdikleri” gerekçesiyle yazdığı bir itiraf mektubuyla birlikte iade etti.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Yetkililer tarafından ismi yalnızca Nicole olarak açıklanan 36 yaşındaki Kanadalı kadın, turist olarak geldiği Pompei’den çaldığı iki mozaik çiniyi, amfora parçalarını ve bir seramiği 15 yıl önce kendisini İtalya’ya götüren seyahat acentesine yazdığı bir itiraf mektubu ile birlikte gönderdi. 

Nicole mektubunda, İtalya’nın Napoli kentinin yakınlarında bulunan Pompei’yi 21 yaşındayken ziyaret ettiğini ve genç yaşta çaldığı tarihi eserler nedeniyle “lanetlendiğini” söyledi. Pompei’ye yaptığı ziyaretten sonra iki kez meme kanserine yakalanıp atlattığını ve ekonomik sıkıntılar çektiğini belirten Nicole, “Lütfen onları geri alın, kötü şans getiriyorlar. Fazla sayıda insanın sahip olamayacağı bazı tarihi eser parçalarına sahip olmak istedim ancak çaldığım eserler çok fazla negatif enerjiye sahip. Biz iyi insanlarız ve bu laneti aileme ve çocuklarıma aktarmak istemiyorum” dedi.  

Çaldığı tarihi eserleri lanetli oldukları gerekçesiyle iade eden tek kişi Nicole değil. Kanada vatandaşı olan bir çift de 2005 yılında antik kentten bazı tarihi taşları çaldıklarını itiraf etmiş ve tıpkı Nicole gibi çaldıkları eserleri yazdıkları bir mektupla geri göndermişlerdi.

Pompei’deki yetkililer, antik kentten çalınan tarihi eserlerin her zaman iade edilmediğini hatta bazılarının eBay gibi çevrimiçi satış sitelerinden satışa çıkarıldıklarını söyledi.  

İtalya’nın Napoli kenti yakınlarındaki Campania bölgesinde bulunan Pompei, Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu tamamen küller altında kalmış ve yaklaşık 1700 yıl yeniden keşfedilmemişti. 1748 yılında izlerine tekrar rastlanan Pompei’nin içindeki antik kent, bugün yıllık 2,5 milyon ziyaretçiyle İtalya’nın en çok ziyaret edilen turistik noktalarından biri.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.