Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kumbaracı50 tiyatro sahnesi,”Duvarda İzin Olsun” kampanyasıyla ayakta kalmaya çalışıyor: “Bu kampanya bize güç verdi, umutluyuz”

Kamera & kurgu: Cemre Su Arvas

Koronavirüs önlemleri kapsamında yaklaşık yedi aydır kapalı olan Kumbaracı50 sahnesi, kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Kumbaracı50’nin Sanat Yönetmeni Yiğit Sertdemir ve Genel Koordinatörü oyuncu Gülhan Kadim ile Kumbaracı50’nin kapanmaması için başlattıkları destek kampanyasını ve koronavirüsün özel tiyatrolara ve sahnelere etkisini konuştuk.

Kumbaracı50, İstanbul Beyoğlu’nda kurulan, faaliyetteki en eski ikinci tiyatro sahnesi. Temelleri 1993–1999 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde atılan “Altıdan Sonra Tiyatro” ekibinin 10’uncu yıllarında kurdukları Kumbaracı50, bu yıl 21’inci senesini kutluyor. Kumbaracı50 kendi kurucu ekibinin yanı sıra, sahnesi olmayan birçok tiyatro ekibine de ev sahipliği yapıyor.

Kumbaracı50 Sanat Yönetmeni Yiğit Sertdemir

Salgından önce de ekonomik zorluklar yaşadıklarını dile getiren Kumbaracı50 Sanat Yönetmeni Yiğit Sertdemir, koronavirüs önlemleri kapsamında yedi aydır kapalı olmanın, oyun sahneleyememenin tiyatrolarını daha da zor bir duruma soktuğunu dile getirdi. Kumbaracı50 Genel Koordinatörü ve oyuncu Gülhan Kadim de devletin özel tiyatrolara verdiği desteğe, vergi borçlarından dolayı başvuramadıklarını söyledi ve ekledi: “Bu süreçte devlet, vergi borcu olan tiyatroların da destek programına başvurabilmeleri için gerekli düzenlemeleri yapabilirdi.”

Kumbaracı50 Genel Koordinatörü Gülhan Kadim

“Duvarda Çivin Olsun” kampanyasıyla kurulan Kumbaracı50, “Duvarda İzin Olsun” kampanyasıyla ayakta kalmaya çalışıyor

Kötü giden sezonun, salgınla giderek daha da kötüleştiğini aktaran Yiğit Sertdemir, “Neredeyse sekiz aydır yaşam mücadelesi veriyoruz. Bir formül üretmemiz gerekiyordu” dedi. Çözüm yolları beklediklerini belirten Sertdemir, kendilerinin çözüm yolları bulmaya çalıştıklarını ama salgının o yolları da kapattığını, hiçbir sonuç alamadıklarını anlattı. Seyircilerle birlikte yeni bir yol bulmaları gerektiğini anladıklarını belirten Sertdemir, “Duvarda İzin Olsun” destek kampanyasını başlattıklarını söyledi: “2009 yılında ‘Duvarda Çivin Olsun’ destek kampanyasıyla oluşan bu mekanın, ‘Duvarda İzin Olsun’ diyerek devamını sağlamak adına seyircilerimize bir çağrıda bulunduk.”

Kumbaracı50’nin kapanma ihtimaliyle karşı karşıya kaldığını aktaran Sertdemir, “Bu ihtimal hepimiz için kötü bir fotoğraf çünkü bir kimlik, Kumbaracı50 ile kaybolacak” dedi.

Kumbaracı50 vergi borcu nedeniyle Kültür Bakanlığı destek programına başvuramadı 

Özel tiyatroların Türkiye’de ekonomik olarak salgından önce de büyük zorluklarla hayatta kaldığını anlatan Gülhan Kadim, “Bunu devam ettirebilmek için çok fazla kaynak yaratmanız gerekiyor çünkü size destek olan yerel ya da merkezi yönetimler yok” diye konuştu. 

“Yedi aydır kapalı olan sahnelerin borcunun olmaması biraz zor bir durum”

Salgının başından beri çözüm beklediklerini dile getiren Kadim, “Kültür Bakanlığı destek programı açıklandıktan sonra sahne olarak biz o desteğe vergi borcumuz nedeniyle başvuramadık. ‘Vergi borcu yoktur’ şartı istediler, bizim vardı. Yedi aydır kapalı olan sahnelerin borcunun olmaması biraz zor bir durum” diyerek salgında yaşadıkları zorlukları anlattı. 

Kadim, “Duvarda İzin Olsun” destek kampanyasına ilginin yoğun olduğunu söyledi: “Kendimizi çok değersiz ve yalnız hissettiğimiz noktada ne kadar çok şey biriktirmiş olduğumuzu gösterdi bu kampanya, bize güç verdi. Umutluyuz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.