Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kırgızistan’ın yeni cumhurbaşkanı, geçen hafta muhalifler tarafından cezaevinden kaçırılan eski milletvekili Sadir Caparov oldu

Kırgızistan’da 4 Ekim’de düzenlenen milletvekili seçimlerinden sonra yaşanan siyasi kriz sonrası Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un dün görevinden istifa etmesinin ardından yeni cumhurbaşkanı, protestolar sırasında muhalifler tarafından cezaevinden kaçırılan eski milletvekili Sadir Caparov oldu.

Kırgızistan’da 4 Ekim’de düzenlenen milletvekili seçimleri sonrası yaşanan siyasi kriz devam ediyor. 2017 yılından beri ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Sooranbay Ceenbekov‘un dün (15 Ekim) Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinden yaptığı bir açıklamayla ülkedeki şiddet olaylarının sürmesinin önüne geçmek için istifa ettiğini açıklamasının ardından, geçen hafta muhalifler tarafından hapishaneden kaçırılan ve yalnızca 11 gündür dışarıda olan eski milletvekili Sadir Caparov, ülkenin yeni cumhurbaşkanı olduğunu duyurdu.

İstifa eden Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooranbay Ceenbekov.

Eski Ata Curt Partisi Milletvekili Sadir Caparov, bugün yaptığı açıklamada Ceenbekov’un istifasının ardından cumhurbaşkanlığı görevinin ilk olarak Meclis Başkanı Kanatbek İsayev’e teklif edildiğini ancak kendisinin bu görevi kabul etmediğini ve böylece kendisinin cumhurbaşkanı olarak onaylandığını belirtti.

Kırgızistan Anayasası’na göre, ülkede cumhurbaşkanı görevinden istifa ederse yerine geçici olarak meclis başkanı geçiyor. Eğer meclis başkanı da bu görevi kabul etmezse geçici cumhurbaşkanlığı görevi başbakana devrediliyor. 

Geçen hafta cezaevinden kaçırılarak, istifa eden eski Kırgızistan Başbakanı Kubatbek Boronov‘un yerine “geçici başbakan” olarak atanan Caparov, Cumhurbaşkanı Ceenbekov ve meclisten güvenoyu alarak başbakanlık görevine başlamış ve kurulan yeni kabinenin üyelerinin atanmalarına ilişkin kararnameyi imzalamıştı.

Eski Ata Curt Partisi Milletvekili ve yeni Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadir Caparov.

Cezaevinden cumhurbaşkanlığına giden yol

Kırgızistan, 4 Ekim’de düzenlenen milletvekili seçimleri sonrası çıkan olaylar sonucunda siyasi krize girdi. Muhalefet partilerinin seçim sonuçlarını tanımadıklarını açıklamasının ardından 5 Ekim günü başkent Bişkek’te toplanan binlerce kişi hükümet binalarını işgal etti, yolsuzluk davasından hapihanede olan eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almasbek Atambayev’i ve bugün cumhurbaşkanı olarak seçilen Sadir Caparov’u serbest bıraktı. Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu 6 Ekim günü, seçim sonuçlarının iptal edildiğini açıklarken aynı gün Başbakan Kubatbek Boronov da istifa ettiğini açıkladı. Seçimlerin hileli olduğunu öne süren 12 muhalefet partisinin liderleri, istifa eden Boronov’un yerine, göstericiler tarafından serbest bırakılan Caparov’u başbakan olarak seçti.

Geçen hafta muhalefet partileri tarafından başbakan olarak seçilen ve daha sonra eski Cumhurbaşkanı Ceenbekov ve meclisten de güvenoyu alarak başbakanlık görevine gelen Caparov, bugün ise Kırgızistan’ın yeni cumhurbaşkanı olduğunu duyurdu.

Caparov, 2013 yılında Bişkek’teki hükümet karşıtı protestolarda iki kişiyi rehin aldığı suçlamasıyla 2017 yılında 11 yıl hapse mahkûm edilmişti.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.