Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti lideri Akşener, partide yaşananlara ilişkin konuştu: “Anketlerde oyumuz yüksek çıkınca ‘kışın kışlığını yapacağını’ biliyorduk”

Yaklaşık üç sene önce kurulan İYİ Parti, o günden bu yana en büyük iç karışıklığını yaşıyor. İYİ Parti’nin 20 Eylül’de yapılan 2. Olağan Kurultayı’nda açıklanan listeler ile kamuoyuna yansıyan parti içi tartışmalar, İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray ve İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın açıklamalarıyla daha ileri bir boyuta taşındı.

Kurultayda ne olmuştu?

İYİ Parti 2. Olağan Kurultayı öncesi iddiaya göre, 50 kişinin alındığı Genel İdare Kurulu’na (GİK) girmemeleri için partililere, “Aday olsalar da oy verilmeyecekler” başlıklı bir liste gönderildi ve listede yer alan isimlere oy verilmemesi istendi.

Listede yer alan isimler partinin grup toplantılarına katılmadı

Listede yer alan isimler yeni yasama döneminin başlamasından itibaren yapılan İYİ Parti grup toplantılarından hiçbirine katılmadı.

Aytun Çıray: “Kurultayda ‘makas değişikliği’ yaşandı”

Yaşanan kargaşa parti içinde tartışılmaya devam etse de 17 Ekim günü parti kurucularından İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Sözcü gazetesinden Uğur Dündar ile yaptığı söyleşide bu konuyla ilgili sert açıklamalar yapınca mesele yeniden kamuoyuna açık şekilde tartışılmaya başladı. Kurultayın partide “makas değişikliğine” yol açtığını söyleyen Çıray, “20 Eylül Kurultayı, aşağı yukarı hiç sorunu olmayan ve yükselme trendine giren İYİ Parti’ye makas değiştirmek amacını taşımaktadır. Kurultayda, ‘kara liste’ aracılığı ile bir alan temizliği yapılmıştır” dedi.

“Akşener bana, ‘Koray Aydın’ı partiye davet etmeyeceğim’ demişti”

Aytun Çıray aynı zamanda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kendisine, partinin kuruluş aşamasında Koray Aydın’ı ve Sinan Oğan’ı partiye davet etmeyeceğini söylediğini, sonraki süreçte Aydın’ın teşkilat başkanı yapıldığını hatırlattı.

“Yapılan siyasi itibar suikastından Meral Akşener’in de haberi vardı”

Çıray, kendilerine siyasi itibar suikastı uygulandığını ve bundan Akşener’in de bilgisi olduğunu öne sürdü: “Bana ve arkadaşlarıma siyasi itibar suikastı uygulanmak istendi. Suikast, Genel Başkan’ın bilgisi dahilinde gerçekleşti. Kendisine ‘Bir operasyon yapılıyor, durdurun’ dedim ama müdahale etmedi.”

“İdris Naim Şahin’in aday yapılmasını istemedik”

Aytun Çıray bir diğer önemli meselenin ise eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in İYİ Parti’nin Ordu Belediye Başkan Adayı olarak gösterilme çabası olduğunu söyledi. Şahin’in atadığı pek çok ismin FETÖ suçlamasıyla ihraç edildiğini vurgulayan Çıray, Ümit Özdağ gibi bazı isimlerle birlikte Şahin’in adaylığına şiddetle karşı çıktıklarını ve parti içinde bunun önemli bir kırılmaya yol açtığını söyledi.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ da dün (19 Ekim) CNN Türk’te katıldığı programda, parti yönetimine ağır eleştiriler yöneltti. Özdağ’ın hedefinde İYİ Parti Ankara Milletvekili ve Teşkilat Başkanı Koray Aydın ile İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu vardı.

Ümit Özdağ: “Buğra Kavuncu, FETÖ ile bağlantılı”

Buğra Kavuncu’nun FETÖ ile ilişkili olduğunu iddia eden Ümit Özdağ“Kendisi FETÖ’nün yurtdışındaki en büyük sivil toplum örgütü olan Kazakistan Türk İş Adamları Derneği’nin başkan yardımcılığını yapmış” dedi. Kavuncu’nun bu görevi yıllarca yaptığını söyleyen Özdağ, 15 Temmuz’dan sonra devletin bu derneğin kapatılması için başvurduğunu ve derneğin kapatıldığını belirtti.

Özdağ, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener‘in de durumdan haberdar olduğunu söyledi ve “Sayın Genel Başkan’a ben bu uyarıyı yaptığım zaman iki devlet görevlisiyle konuştuğunu ve bu devlet görevlilerinin Buğra Kavuncu ile ilgili kendilerinde bir kayıt olmadığını söylemişler” dedi.

Buğra Kavuncu: “Ümit Özdağ’ı mahkemeye vereceğim”

İddialarla ilgili aynı programa telefonla bağlanan İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu Ahmet Hakan’a, Ümit Özdağ hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Kavuncu, “Büyük bir üzüntüyle ve öfkeyle dinledim. Hukuk katliamı yapıldı orada. Kongre sürecinden sonra tartışılan konularla ilgili olarak özellikle sosyal medya ya da başka bir yerde herhangi bir beyanatım olmadı. Davaya, partiye zarar verecek bir tartışmayı hiçbir zaman sağlıklı bulmadım. Yarın Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağım. Bana bu iftiralarda bulunan kişiyle ilgili. İstanbul Kongresi’nde kendisi de taraf oldu, madem üç yıldır böyle bir endişesi vardı, biz bütün haklarımızı hukuk önünde çözdük. Bu ülkede adalete hukuka güvenmekten başka çaremiz yok” dedi.

“Koray Aydın partide eşbaşkanlık inşa ediyor”

Ümit Özdağ, Koray Aydın ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Sayın Akşener partinin kuruluş aşamasında bana ‘Koray Aydın’dan rahatsız olur musun?’ diye sormuştu. Ben de ‘Yok’ demiştim. Hata yapmışım. ‘Küçük olsun bizim olsun’ diye bir düşüncesi var. Teşkilatların kendi denetiminde olmasını istiyor. Partide eşbaşkanlık inşa ediyor. Sayın Akşener’in bunu gördüğüne eminim. Ancak başka açıdan görüyor olabilir.”

Özdağ, partinin il teşkilatlarının sürekli değişmesinden de Koray Aydın’ın sorumlu olduğunu, bunun da partinin büyümesini engellediğini iddia etti.

Ümit Özdağ ayrıca, İYİ Parti’nin Millet İttifakı’na dahil olmamasını, bunun Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile yan yana gelme algısı oluşturacağını söyledi ve “Seçimlere tek başımıza girseydik daha başarılı olurduk” dedi.

Dün akşam yaşanan tartışmanın ardından Koray Aydın’dan herhangi bir açıklama gelmezken üstü çizilen isimlerden İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Twitter hesabından konuyla ilgili paylaşım yaptı. Koncuk, “Bugün Buğra Başkan’a destek için tweet atan bazı divan ve GİK üyelerimiz keşke aynı tavrı kara listeye alınarak itibar suikastına uğrayan arkadaşlarımız için de gösterselerdi. Çoğu kurucumuz, emektarımız ya da milletvekilimiz olan bu arkadaşarımızın hiç mi kıymeti harbiyesi yoktu?” diye yazdı.

Bugün (20 Ekim) yapılan İYİ Parti grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Genel Başkan Meral Akşener ise “Hem Çıray’ın hem Özdağ’ın açıklamalarına, ölçü kaçsa da saygı duydum. Protesto haklarına da saygı duydum. Grup toplantılarına katılmamasına da saygı duydum. Demokrasiyi içselleştirme konusunda direnmeye devam edeceğim. HDP ile yakınlaştığımızı söyleyenler de yalancıdır” dedi. Akşener, “Partiye yönelik bir operasyon mu söz konusu?” sorusunu ise “Partimize bir saldırı olacağını bekliyorduk. Araştırma şirketleri yüzde 13-15’leri bulunca kış kışlığını her zaman yapar, onu biliyorduk da şimdi bakacağız duruma” diye yanıtladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.