Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UNDP, AB ve Türkiye’den üst düzey yetkililerinin katıldığı 2020 AB İklim Diplomasisi Haftası başladı: “İklim biziz, değişeceğiz”

2020 Avrupa Birliği İklim Diplomasisi Haftası, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de katıldığı çevrimiçi toplantı ile başladı. Haftanın bu yılki sloganı, “#İklimBiziz ve yaşanabilir, sürdürülebilir, iklim nötr gelecek için #Değişeceğiz.”

Toplantının açılış konuşmasını UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi yaptı. Tomasi, iklim değişikliğine bağlı doğal afetlerin arttığını ve geri dönüşü olmayan “1,5 derecelik küresel ısınma” noktasına yaklaşıldığını vurguladı. Durumun vahim olduğunu söyleyen Tomasi, “1 milyar kişi göç etmek zorunda kalabilir” uyarısında bulundu.

2015 Paris İklim Anlaşması ülkeler ve şirketlere, iklim değişikliğine karşı harekete geçmeleri için çağrı yapmıştı. UNDP, bu yıl iklim kriziyle mücadele politikası kapsamında, bireylerin bilinçlendirilmesi ve günlük alışkanlıkların değiştirilmesine odaklandı. Tomasi konuşmasında, “Kurumsal alanda yapılacak değişimler çok önemli ama biz bu kampanyayla davranışsal değişimlere odaklanıyoruz” dedi. Medyascope’un bu değişimle ilgili sorusuna Tomasi “Veriler gösteriyor ki yanlış yönde ilerliyoruz, o yüzden her alanda değişmeliyiz: küresel, ülkesel, toplumsal, kurumsal, bireysel” cevabını verdi.

Belediyelerin ve merkezi hükümetin çevre alanındaki çalışmalarından etraflıca bahseden Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Değişmek zorundayız. Ekonomik kalkınma yeterli değil, çevresel ve sosyal kalkınma da gerekli” diye konuştu.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’nin iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve yakın zamanda çok daha dramatik sonuçlar yaşayacağımızı söyledi. Birpınar, iklim değişikliğinin İstanbul’da yaşanan dolu, Ankara’da yaşanan kum fırtınası, Giresun’da yaşanan sel felaketlerine yol açtığını ve bu yüzden Türkiye vatandaşlarının yüzde 80’inin iklim değişikliğinin farkında olduğunu belirtti.

Bakan Yardımcısı Birpınar: “Ufak şeylere takılmadan, Türkiye çevre konusunda desteklenmeli”

İklim değişikliğiyle mücadelede küresel dayanışmanın önemini hatırlatan Birpınar, “Başka konularda Türkiye’ye kızıp çevre fonlarını kısıtlamak mantıksız olur. Ufak şeylere takılmadan, Türkiye çevre konusunda desteklenmeli” dedi.

Medyascope’un iklim değişikliğiyle ilgili fonların kısıtlandığı takdirde sonuçlarının ne olacağı sorusuna Birpınar, şu karşılığı verdi: “Henüz İPA (Avrupa Birliği, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) fonlarında bir kısıtlama yok, sonrası için sözkonusu. Bu konuda çok taviz verdik, daha fazla vermeyeceğiz. Fon desteğinin kesilmemesi, hatta artırılması lazım. Başka yerlere kısıtlama yapın, yapmayın demiyorum. Ama çevreye yaptığınız kısıtlamalar size dönecek, akıl işi değil. Bu fonlar çalışmadığı zaman kendinizi cezalandırmış olursunuz. Türkiye çöplerini Akdeniz’e dökerse başka ülkeler de hasta olur. Tekrar düşünmelerini rica ediyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.