Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ı görevden aldı, yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal’ı atadı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı, yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı, eski Maliye Bakanı Naci Ağbal atandı. Ağbal’dan boşalan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na ise İbrahim Şenel getirildi.

Murat Uysal, 6 Temmuz 2019’da, yine bir cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile yardımcısı olduğu Murat Çetinkaya’nın yerine Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmıştı. Bu değişiklik, “Faiz sebep enflasyon netice” diye ısrar eden Erdoğan’ın faiz indirimi talebine Çetinkaya’nın direnmesi nedeni ile gerçekleşmişti. O tarihte Merkez Bankası’nın politika faizi oranı yüzde 24’tü.

Faizi yüzde 24’ten yüzde 8,25’e kadar indirmişti

Atandıktan sonraki ilk açıklaması “Para politikaları araçlarını bağımsız olarak uygulamaya devam edeceğim. Uygulanacak politikalarla ilgili iletişim kanallarını üst düzeyde kullanacağım” olan Uysal’ın görevde bulunduğu 16 ay içinde, başkanı olduğu Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, art arda dokuz toplantıda faiz indirimi kararı almıştı. Kurul, politika faizini, 2019 yılının temmuz, eylül, ekim ve aralık toplantıları ile 2020 yılının ocak, şubat, mart ve nisan toplantılarında aldığı kararlar ile yüzde 8,75’e kadar indirmişti. Mayıs ayındaki dokuzuncu toplantıda da 50 baz puanlık “ölçülü indirim” ile politika faizi oranı yüzde 8,25 olmuştu. 

Kurul geçen haziran, temmuz ve ağustos aylarında ise politika faizinde değişikliğe gitmemiş, 8,25 oranını sabit tutmuş ancak eylül ayında bundan vazgeçerek faizi 200 baz puan birden artırıp 10,25’e yükseltmişti. Ekim ayında ise faizi yüzde 10,25’te sabit tutmuştu.

En son enflasyon raporunu açıklamıştı

Murat Uysal en son, 28 Ekim 2020’de kamuoyunun karşısına çıkarak, yılın son enflasyon raporunu açıklamıştı. Uysal, enflasyonun 2020 yılı sonunda yüzde 12,1 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söylemişti ki Merkez Bankası’nın daha önceki tahmini yüzde 8,9’du. Uysal, 2021 yılı sonu için yüzde 6,2 olan enflasyon tahminini de yüzde 9,4 olarak düzelttiklerini bildirmişti.

18 yıllık AKP iktidarında altıncı Merkez Bankası başkanı

Murat Uysal, 18 Kasım 2002’de kurulan ilk AKP hükümetinden itibaren AKP’nin ve Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarda olduğu 18 yıldaki beşinci Merkez Bankası başkanıydı. Abdullah Gül’ün başbakanlığındaki ilk hükümet işe başladığında Merkez Bankası Başkanlığı koltuğunda Süreyya Serdengeçti (2001-2006) oturuyordu. Serdengeçti’den sonra Durmuş Yılmaz (2006-2011), Erdem Başçı (2011-2016), Murat Çetinkaya (2016-2019) ve Murat Uysal (2019-2020) bu görevi üstlendi. Naci Ağbal ise bu süreçteki altıncı başkan olarak göreve başladı.

Naci Ağbal kimdir?

Naci Ağbal, 1 Ocak 1968’de Bayburt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Ağbal, İngiltere Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Maliye Bakanlığı’nda müfettiş, teftiş kurulu başkan yardımcılığı, Gelirler Genel Müdürlüğü’nde daire başkanlığı ve bakan danışmanlığı görevlerinde bulunan Ağbal, 2006-2009 yılları arasında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, 2009-2015 yılları arasında ise Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı.

Naci Ağbal, 2004-2006 yıllarında TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006’da PETKİM Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006-2015 yıllarında Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.

2008-2015 yıllarında Yükseköğretim Kurulu Üyeliği ile Uluslararası Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği yapan Ağbal, 17 Ekim 2018 tarihinden itibaren Vakıf Katılım Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği, 23 Kasım 2018 tarihinden itibaren Yükseköğretim Kurulu Üyeliği, 18 Ocak 2019 tarihinden itibaren de Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Konseyi Üyeliği görevlerini yürütüyor.

7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinde AKP Bayburt Milletvekili olarak TBMM’ye giren Ağbal, 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinde de yine Bayburt’tan milletvekili seçildi. Ağbal, AKP MKYK üyeliği ile MYK üyesi olarak Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 64 ve 65. hükümetlerde Maliye Bakanlığı görevini üstlenen Ağbal, Merkez Bankası Başkanlığına getirilmeden önce, 25 Temmuz 2018 tarihinde atandığı Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı görevini sürdürüyordu.

Zeybekci, Ekonomi Politikaları Kurulu’nda

Öte yandan eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de yine bugün Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyeliğine atandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.