Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Civil Rights Defenders, “Kriz Dönemlerinde İnsan Hakları” konferansı düzenledi

Civil Rights Defenders’ın (Sivil Hak Savunucuları) düzenlediği “Kriz Dönemlerinde İnsan Hakları” konferansı bugün sona erdi. Üç gün süren çevrimiçi konferansta, aralarında avukat Veysel Ok, avukat Benan Molu ve avukat Aylin Onursev’in de bulunduğu pek çok konuşmacı “Olağanüstü Hal Altında İnsan Hakları”, “Bilgi Alma ve Yayma Hakkını Nasıl Koruruz?”, “Hukuk Akademisi Paneli”, “İnsan Hakları Avukatı Olmak” ve “Batı Balkanlar’da Cinsiyet Eşitliği” oturumlarında yer aldı. 

Civil Rights Defenders’ın 9 Kasım’da başlayan “Kriz Dönemlerinde İnsan Hakları” konferansı, bugün (11 Kasım) düzenlenen “Batı Balkanlar’da Cinsiyet Eşitliği” oturumuyla sona erdi. Uluslararası konferansın son gününde “İnsan Hakları Avukatı Olmak” oturumunda konuşan avukat Benan Molu, Türkiye’deki insan hakkı ihlallerini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) alınan kararların uygulanması için neler yaptıklarını anlattı. Konuşmasında, iş insanı Osman Kavala’nın ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın davalarından da örnekler veren Molu, insan hakları alanında çalışmak isteyen genç avukatlara, “Bu alanda deneyim kazanmak çok zor çünkü bu alanda çalışan hukuk firmaları yok denecek kadar az. Çok sabırlı olun ve ümidinizi kaybetmeyin” diye seslendi.

Oturumdaki diğer konuşmacılardan avukat Theodoros Alexandridis, Roman çocukların eğitimde maruz kaldıkları ayrımcılıklarla ilgili kazandıkları bir davanın detaylarını aktarırken Makedonya Genç Avukatlar Derneği’nden Zoran Drangovski de Roman bir kadının Makedonya’da ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle yargılandığı davayı anlattı.

A11 İnisiyaitifi Program Koordinatörü Danilo Curcic, Sırbistan’da yerinden edilmiş ve suya erişimi olmayan Romanlar ile ilgili hukuki süreci paylaştı. Curcic, “Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde suya erişimi olmayan Romanlar ile ilgili açtığımız davayı kaybetsek de konunun medyaya taşınmasıyla hükümete baskı kurabildik. Böylece davayı kazanamasak da bölgedeki Romanlar’ın suya erişimi sağlandı” dedi.

Konferans, Batı Balkanlar’da Cinsiyet Eşitliği oturumuyla sona erdi. Bu oturumda Saraybosna Açık Merkezi’nden Vladana Vasic, Avrupa Politika Enstitüsü Araştırma Koordinatörü Biljana Kotevska, Belgrad Otonom Kadın Merkezi‘nden avukat Vanja Macanovic ve Antalya Feminist Kollektif’ten avukat Aylin Onursev konuştu. Türkiye’den katılan avukat Onursev, İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 Sayılı Kanunun Türkiye’de son dönemde görünürlüğünün arttığını ve Pınar Gültekin cinayetinden sonra #ChallengeAccepted (meydan okuma kabul edildi), #İstanbulSözleşmesiYaşatır ve #WomenSupportingWomen (kadınlar kadınları destekliyor) gibi etiketlerin kullanıldığı kampanyaların Türkiye’de nasıl yayıldığını anlattı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.