ABD’li ilaç şirketi Pfizer, Alman BioNTech firması ile geliştirdikleri koronavirüs aşısının yüzde 90 etkili olduğunu duyurdu. Aynı gün Pfizer CEO’su Albert Bourla, şirketin 5.6 milyon dolar değerindeki hissesini sattı. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde tespit edilen koronavirüs vakalarının sayısı 1 milyona yaklaştı. Uzmanlar, ABD’de koronavirüs salgınının gidişatının önümüzdeki birkaç hafta içinde daha da kötüleşeceğini öngörüyor. İran’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bini aştı. Sisi Mısır’a daha iyi bir sağlık sistemi sözü verdi ancak salgın, asıl önceliklerinin askeri gücü ve rejimi korumak olduğunu ortaya çıkardı. Güney Afrika, salgın nedeniyle uluslararası seyahatlere getirdiği kısıtlamaları kaldırıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini, Medyascope sizin için derledi.
Koronavirüs aşısını geliştirdiğini açıklayan Pfizer, 5.6 milyon dolar değerinde hisse sattı
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli ilaç şirketi Pfizer, 9 Kasım Pazartesi günü, Alman ilaç firması BioNTech ile geliştirdikleri koronavirüs aşısının virüse karşı yüzde 90 oranında koruma sağladığını açıklamıştı. Açıklamanın ardından şirketin hisse senetlerinin değeri yükselişe geçti. Aynı gün, Pfizer CEO’su Dr. Albert Bourla, şirketin 5.6 milyon dolar değerindeki hissesini sattı.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) verilerine göre Dr. Bourla, Pfizer’deki hisselerinin yüzde 62’sine denk gelen ve her biri 41.94 dolar olan 132,508 hisse senedi sattı. Şirketin hisse senetlerinin değeri pazartesi günkü açıklamanın ardından 41.99 dolara yükselmişti.
Pfizer, hisselerin ağustos ayında belirlenen bir plan dahilinde, belirli bir fiyata ulaştıktan sonra otomatik olarak satıldığını açıkladı. Şirketin hisseleri, pazartesi sabahı koronavirüs aşısıyla ilgili duyurudan sonra 41.94 dolardan açıldı. Cuma günkü 36.40 dolardan kapanışa kıyasla, pazartesi yüzde 15’lik bir artış gözlendi ve o günden bu yana perşembe günü (12 Kasım) itibarıyla 38.40 dolara geriledi. Küresel borsalardaki yükseliş, aşının dünya genelinde 1 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüs salgınını sona erdirebileceği umuduyla pazartesi günü rekor seviyelere ulaştı.
Pfizer’in konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu hisselerin satışı, Dr. Bourla’nın kişisel finansal planlaması kapsamında ve önceden belirlenmiş bir mali plan çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Planlama tamamen SEC kurallarına uygun olup, hisse sahibinin önceden belirlenmiş bir fiyata ulaşınca yine önceden belirlenmiş miktarda hisse satışı yapmasına izin verir” denildi.
Pfizer ve Alman ortağı BioNTech’in analizlerine göre, birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısı çoğu uzmanın umduğundan çok daha iyi bir performans gösterdi ve aşı denemelerin henüz ciddi yan etkilere rastlanmadı. Dr. Bourla bu durumu “son yüzyılın en büyük tıbbi gelişmesi” olarak nitelendirdi.
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde tespit edilen koronavirüs vakalarının sayısı 1 milyona yaklaştı
ABD’de Teksas’tan sonra Kaliforniya eyaletinde de tespit edilen koronavirüs vakalarının sayısı 1 milyon barajını zorluyor. 40 milyonluk nüfusa sahip Kaliforniya’da, şu ana kadar 989 bin 400 vaka tespit edildi. Eyaletteki vaka artışı, ABD genelindeki toplam vaka sayısının 10 milyonun üzerine çıktığı bu günlerde ivme kazandı.
Kaliforniya, halk sağlığını ve ekonomik çıkarları korumak arasındaki dengeyi sağlamaya çalışırken, salgın nedeniyle alınan önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte vaka sayıları da tırmanışa geçti. Bu hafta eyalet sınırları içindeki 11 bölgede kısıtlamalar yeniden devreye girdi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Koronavirüs, Kaliforniya’da en çok maddi durumu kötü olanları ve Latin Amerika kökenli ABD vatandaşlarını etkiledi. Latin Amerikalılar, Kaliforniya nüfusunun yüzde 39’unu oluşturuyor. Buna rağmen eyaletteki enfeksiyonların yüzde 60’ından fazlası Latin kökenlilerde tespit edildi.
St. John’s Well Aile ve Çocuk Sağlığı Merkezi Başkanı Jim Mangia, Los Angeles şehir merkezine yakın, daha çok işçi sınıfından bireylerin yaşadığı mahallelerde, salgının yayılmaya başladığı günlerde her beş kişiden birinin test sonucunun pozitif çıktığını belirtti. Mangia’ya göre bu kişilerin birçoğu düşük ücretli, insan gücüne dayanan işlerde çalışırken virüsü kaptı ve kalabalık hanelerine taşıdı.
Uzmanlar, ABD’de koronavirüs salgınının gidişatının daha da kötüleşeceğini öngörüyor
ABD’deki birçok halk sağlığı ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı, ülke genelindeki vaka artışının önümüzdeki birkaç hafta boyunca devam edeceğini hatta durumun daha da kötüye gideceğini düşünüyor. Uzmanlar, pazartesi günü Pfizer ve BioNTech’ten gelen aşı haberi her ne kadar umut verici olsa da yaygın aşı uygulamasının zaman alacağını belirtiyor.
Utah Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olarak görev yapan Dr. Andrew Pavia, “Tünelin sonunda ışık olduğunu bilmek umut verici. Ancak bu ışık ocak, şubat ya da mart ayında mucizevî bir şekilde belirmeyecek. Umutlarımızın karşılığı gelecek yaz ya da sonbaharda gelebilir. Bu, verilmesi zor ama gerekli bir mesaj” diyor.
İran’da koronavirüsten ölenlerin sayısı 40 bini aştı
İran’da son 24 saat içinde 457 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Böylece, ülke genelinde virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 40 binin üzerine çıktı. Ortadoğu’da koronavirüs ölümlerinde en yüksek sayıya ulaşan İran’da virüs toplam 41 bin 121 can aldı.
İran Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan veriler, ülke genelinde tespit edilen toplam vaka sayısının 726 bin 585’e ulaştığını gösteriyor. Sağlık Bakanlığı sözcüsü Sima Sedat Lari, İran’ın son 24 saatte 11 bin 517 yeni koronavirüs vakası tespit ettiğini bildirdi.
Sisi Mısır’a daha iyi bir sağlık sistemi sözü verdi ancak salgın, önceliklerinin farklı olduğunu ortaya çıkardı
Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi, bundan altı yıl önce halkına, sağlık reformunun en önemli gündem maddesi olacağına dair söz verdi. Ancak bugün Mısır’ın sağlık sistemi, koronavirüs salgınıyla mücadele etmekte zorlanıyor. Bu, Sisi’nin asıl önceliğinin sağlık reformundan ziyade, askeri harcamalar ve rejimin gücünü korumak olduğunu gösteriyor.
Mısırlı doktor İbrahim Bediwy (27), mayıs ayında yaptığı bir sosyal medya paylaşımında, “Mevcut durumda ne doktorlar ne de aileleri güvende” diye yazdı. Paylaşımın üzerinden yalnızca birkaç gün sonra Sisi’nin güvenlik görevlileri evine izinsiz girerek anne babasının gözü önünde Dr. Bediwy’yi kaçırdı. Mısırlı doktor şimdi terörle bağlantılı bir dizi suçlamayla karşı karşıya.
Salgının ilk aylarında Mısır’daki doktorlar, aşırı hasta yükünü kaldırmaya çalışan hastanelerde virüse karşı mücadele ediyordu. Gidişata öfkelenen doktorlar, greve gitti. Hükümetin politikalarını eleştirmeye cesaret edenler parmaklıklar arkasına atıldı. Çok geçmeden Mısır, Arap dünyasında salgından kaynaklanan en yüksek ölüm oranlarından birine sahip oldu.
Açıklanan 109 binden fazla koronavirüs vakasına ve 6 bin 380 ölüme bakıldığında, Mısır’da durumun Avrupa’ya ya da ABD’ye kıyasla daha iyi olduğu düşünülebilir. Ancak Mısır’ın Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile paylaştığı veriler, ülkedeki test sayılarının dünya geneline göre çarpıcı derecede düşük olduğunu gösteriyor. Mısır’da 100 bin kişi başına düşen test sayısı yalnızca 953. Bu durum, muhtemelen ülkedeki çok sayıda vakanın tespit edilemediği anlamına geliyor. Uzmanlar, bu sayıların Mısır halkına salgına karşı yanlış bir “güvenlik hissi” verdiğini düşünüyor.
Güney Afrika, uluslararası seyahatlere salgın nedeniyle getirdiği kısıtlamaları kaldırıyor
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, ülke sınırlarını bütün uluslararası yolculara açacaklarını duyurdu. Güney Afrika’nın bazı kesimlerinde koronavirüs vakalarının sayısı artarken yetkililer, seyahat kısıtlamalarını kaldırmanın salgında ikinci dalgayı getirmesinden endişeleniyor.
Ramaphosa, çarşamba günü (11 Kasım) yaptığı açıklamada, “Gerekli sağlık protokollerini uygulamak ve negatif koronavirüs test sonuçlarını göstermek kaydıyla bütün ülkelerden gelecek turistlere kapılarımızı açıyoruz” dedi. Yeni kuralların, onlarca Avrupa ülkesini ve ABD’yi içeren uzun seyahat yasağı listesinin yerini ne zaman alacağı ise belirtilmedi.
New York Times veritabanına göre, Güney Afrika bahar aylarından bu yana 740 binden fazla koronavirüs vakası kaydetti ve ülkede yaklaşık 20 bin kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Temmuz ayında 12 bin ile zirveye ulaşan günlük vaka sayısı, son üç aydır günde iki binin altına düştü. Yine de bazı bölgelerde vaka sayısının artmaya devam etmesi, özellikle Doğu Kap eyaleti ve önemli bir turizm merkezi olan başkent Cape Town’daki yetkilileri endişelendiriyor.
Derleyen: Özge Çakır Somlyai