Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de yayıncılık: Koronavirüs döneminde yayınevleri ve çevrimiçi alışveriş sitelerinin yayıncılık sektörüne etkileri – YAYKOOP yöneticileri Elif Akkaya ve Hayri Erdoğan ile söyleşi

Yayıncılık sektörünün içinde bulunduğu zorlukları çözme yolunda 2019 yılının Nisan ayında kurulan Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP), geçen hafta 30’dan fazla yayınevinin “Dayanışma iyileştirir” sloganıyla birleşerek kitaplarını YAYKOOP tarafından oluşturulan sanal bir platform üzerinden satmaya başladığını açıklamış ve okurlarla birlikte bağımsız kitabevlerini bu dayanışma ağını büyütmeye davet etmişti. Medyascope özel yayınında Engin Deniz İpek’in konuğu olan YAYKOOP yönetim kurulu üyeleri Elif Akkaya ve Hayri Erdoğan, bu dayanışma ağını, koronavirüs salgınında yayıncılık sektörünün durumunu ve pazar payı giderek büyüyen çevrimiçi alışveriş sitelerinin yayıncılık sektörüne etkilerini değerlendirdi.

Yayınevlerinin bir araya gelmesinin en önemli mesajının “yayıncılığın tüm bileşenleri arasında hakkaniyetli bir ilişki sistemi kurmak” olduğunu belirten Hayri Erdoğan, YAYKOOP olarak çok yönlü amaçlarından birinin de yayınevleri arasında herhangi bir fark gözetmeden kitapları okuyucuya doğrudan, en uygun ekonomik şartlarda ve en hızlı şekilde ulaştırmak olduğunu söyledi. Erdoğan, bağımsız yayınevlerinin kitaplarını satmalarını kolaylaştırmak için kurulan çevrimiçi alışveriş sitesinin de okuyuculara ve yayınevlerine bu amaçlar doğrultusunda hizmet verdiğini belirtti.

YAYKOOP Başkan Yardımcısı Elif Akkaya ise koronavirüs salgınının dünyaya yayıldığı mart ayından mayıs ayına kadar geçen iki aylık sürede kitap okuma ve kitap siparişi verme oranlarının artış içinde olduğunu ancak yaz aylarında koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesi ve salgının yarattığı ekonomik daralmayla beraber sonraki süreçte çoğu yayınevinin yayınlarını azaltmak zoruna kaldığını ve kitap satışlarının düşmeye başladığını söyledi. Kur artışına bağlı olarak satış fiyatlarının yükseldiğini ve alım gücünün düştüğünü de vurgulayan Akkaya, “Her ne kadar evlere kapansak da yayıncılar ekonomiden kötü etkileniyor” diye konuştu.

Çevrimiçi alışveriş sitelerinin yayıncılık sektörüne olan etkileri hakkında konuşan Hayri Erdoğan, alışveriş sitelerinin yaptığı kapsamlı indirimlerin bazı kitapevlerini zarara uğratabildiğini söyledi. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin “sabit fiyat yasası” üzerinde çalıştığını aktaran Erdoğan, yayıncıları ve okuyucuyu koruyan birtakım düzenlemelerin getirilmesi gerektiğini belirterek “Amacımız piyasanın diğer aktörleriyle kavga etmek değil. Piyasanın belirli bir standarda kavuşturulmasını, okuyucunun en uygun fiyattan kitaplarını elde edebilmesini, kitapçıların da yüksek indirimlerden dolayı zarar etmemesini istiyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.