Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ahmet Davutoğlu, “güçlendirilmiş parlamenter sistem” önerisini görüşmek için Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti: “Kim ne derse desin toplumsal uzlaşma ile güçlü ve demokratik parlamenter sistemi kuracağız”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisi tarafından hazırlanan “Tam demokratik güçlendirilmiş parlamenter sistem” önerisini görüşmek için bütün siyasi partilerden randevu talep etmiş ve bu kapsamda ilk olarak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile bir görüşme gerçekleştirilmişti. Bugün (18 Kasım) ise Ahmet Davutoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu CHP Genel Merkezi’nde ziyaret etti. İki lider arasında saat 11.00’de başlayan görüşme yaklaşık iki saat sürdü. İki genel başkan görüşme sonrası ortak bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında öne çıkanlar şöyle:

“Kim ne derse desin toplumsal uzlaşma ile güçlü ve demokratik parlamenter sistemi kuracağız”

İki lider de ülkenin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ve bu anayasanın güçlendirilmiş ve katılımcı bir parlamenter sistem ortaya koyması gerektiği vurguladı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Geçmiş anayasalarla bir yere gidemeyeceğimiz aşikârdır. Mevcut sistem nepotizmi yayarak kişiselleştirilmiş bir iktidar modeli ortaya koydu” diye konuştu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise “Hukukun ihlal edildiği yerde bir süre sonra devlet organize suç örgütü haline dönüşebilir. Anayasa değişikliği yaparken herkesin görüşünü almanız lazım. Anayasa, toplumsal uzlaşma ile olur. Vesayet ile yapılan anayasaların tamamı Türkiye’nin geriye gitmesine yol açmıştır. Kim ne derse desin toplumsal uzlaşma ile güçlü ve demokratik parlamenter sistemi kuracağız. Bu ülke ilk kez belki de çokpartili sistemde toplumsal uzlaşı ile anayasa yapma iradesi ortaya koyacak” dedi.

“Meclis’teki anayasa görüşmelerinde HDP, AKP ve MHP yok muydu?

Daha önce Türkiye Büyük Millet Meclis’inde (TBMM) de yeni anayasaya ilişkin çalışmalar yapıldığını anımsatan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Millet İttifakı olarak bir araya gelip ilkeleri belirlemek üzere konuştuk. Anayasa çalışması yapmadık. Öyle bir çalışma olsa elimizde metin olur. Ayrıca bu neden bu kadar tartışılıyor onu da anlamıyorum. Bu çalışmalar daha önce Meclis’te de yapıldı. Toplam 63 maddede de uzlaşma sağlandı. O çalışmalarda HDP, MHP ve AKP yok muydu?”

“Türkiye’de kim ne aldı ne verdi belli olmayan bir iktidar koalisyonu var”

Ahmet Davutoğlu ise önerdikleri parlamenter sistem modeli ile ilgili bütün partilerden görüşme talep ettiklerini vurgulayarak şunları söyledi: “Kim ne aldı kim ne verdi hiç belli olmayan bir iktidar koalisyonu var. AK Parti içinde de belli kutuplaşmalar var. Devlet böyle yönetilmez. Alternatif, güçlendirilmiş parlamenter sistemdir. Çoğulculuk, katılımcılık, şeffaflık gibi ilkelerde belli bir mutabakat zemini sağladık. Türkiye’de herkesle görüşürüm. Kimlikleri aşarak bir araya gelme günü.” 

“Bahçeli’yi eleştiriyorum, yeraltı dünyasının bir lideri cevap veriyor”

İki genel başkan organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın dün sosyal medya hesabından Kemal Kılıçdaroğlu’nu tehdit etmesini de değerlendirdi. Konuyla ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, “Erdoğan’ı eleştiriyorum, Bahçeli cevap veriyor. Bahçeli’yi eleştiriyorum yeraltı dünyasının bir lideri cevap veriyor. Türkiye’nin geldiği hale bakın. Aralarındaki ilişkiyi bilmiyorum ama ciddiye alınacak bir olay değil. Bizim ruhumuzu oluşturan temel öğe Kuvayımilliye’dir. Çakalların bulunduğu yerde hiç kimse bir şey söyleyemez” dedi. Davutoğlu da “Sayın Kılıçdaroğlu’na yöneltilen tehditlere öncelikle iktidar mensupları cevap vermeli. Hiçbir siyasi lider tehdit edilemez, öncelikli olarak cumhurbaşkanının buna karşı çıkması lazım” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.