Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pfizer’in yeni çalışmasının sonuçlarına göre koronavirüs aşısı güvenli ve yüzde 95 etkili

İlaç şirketi Pfizer’ın 17 Kasım Çarşamba günü açıkladığı araştırma sonuçlarına göre, BioNTech biyoteknoloji şirketi ile birlikte geliştirilen koronavirüs aşısı yüzde 95 oranında etkili ve aşının ciddi bir yan etkisi yok. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Pfizer ve Almanya merkezli BioNTech, aşı geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Son yapılan aşı denemelerinden elde edilen verilere göre yüzde 95 oranında etkili olduğu saptanan aşının, salgında ciddi risk grubu oluşturan ileri yaşlarda da yüzde 94 koruyuculuğu var. Pfizer Başkanı Dr. Albert Bourla, aşı araştırmaları sonuçlarının salgının sona erdirilmesine ilişkin önemli bir adım olduğunu söyledi.

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’na (FDA) yakın zamanda başvurmayı planladıklarını açıklayan şirket yetkilileri, FDA tarafından onaylandığı takdirde yıl sonuna kadar 50 milyon, 2021 sonuna kadar da 1,3 milyar doz aşı üretilebileceğini belirtti.

Yeni açıklanan araştırma sonuçları Pfizer ve BioNTech’in geçen hafta aşının yüzde 90’dan fazla oranda etkili olacağı yönündeki açıklamasıyla uyumlu. Pazartesi günü de ABD merkezli ilaç üreticisi Moderna, aşı çalışmalarındaki ilk analizlere göre aşının yüzde 94,5 oranında etkili olduğunu açıklamıştı. 

Pfizer ve BioNTech’in aşı denemelerine yaklaşık 44 bin gönüllü katıldı. Gönüllülerin yarısına aşı uygulanırken diğer yarısı da test grubu oldu. Aşının gönüllülerde en sık görülen yan etkisi yorgunluk oldu, ikinci dozdan sonra yüzde 3,7 oranında yorgunluk rapor edildi. Yüzde 2 oranındaysa baş ağrısı tespit edildi. İleri yaştakilerde de çeşitli ağır ve hafif yan etkiler görüldü.

Sonuçlar yaşlılar için de umut verici

Yale Üniversitesi’nde görev yapan immunolog Akiko Iwasaki, aşı sonuçlarının ileri yaştakiler için umut verici olduğunu çünkü influenza virüsüne karşı üretilen aşılarda ileri yaşlarda başarı oranının yüksek olmadığını fakat koronavirüs aşısında ise yüzde 94 oranında etkililiğin dikkate değer bir sonuç olduğunu belirtti.

Federal sağlık yetkililerinin aktardığına göre, aşı ilk olarak sağlık çalışanları gibi yüksek risk altındaki insanlara ve ileri yaştaki kişilere yapılacak.

Pzifer ve Moderna daha önce insanlar için kullanılmayan bir teknoloji ile aşı üretti. Aşıda koronavirüsün mRNA olarak adlandırılan genetik materyalinin sentetik bir versiyonu kullanıldı. Aşı uygulanan vücuttaki hücreler, virüsün parçalarının birçok kopyasını üretmeye göre programlanıyor. Bu parçalar bağışıklık sistemini alarma geçirerek, vücudu gerçek virüse maruz kaldığında karşı koyabilecek duruma getiriyor.

Koronavirüs aşısı çalışmaları genelde uzun yıllar alan aşı çalışmalarına nazaran rekor kırdı çünkü aşı çalışmalarına başlanalı bir yıldan az oldu.

Kaynak: NY Times

Derleyen: Gülçin Karabağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.