Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsü yenenler anlatıyor: “Daha önce koronavirüsü atlatan 65 yaş üzerindeki amcam, korona tedavisi gören dedeme hastanede refakat etmek zorunda”

İstanbul’da yaşayan Belgin Doğan’ın babaannesi ve dedesi koronavirüse yakalandı. Belgin Doğan’ın dedesi durumu riskli olduğu için hastaneye yatış onayı aldı ancak hastane, yanında refakatçi olmazsa yatış işlemlerini gerçekleştiremeyeceğini belirtti. Ailenin geri kalanı temaslı ve koronavirüs belirtileri taşıdığı için Belgin’in dedesine 65 yaşın üzerindeki, daha önce koronavirüs geçirmiş amcası refakat etmek zorunda kaldı. Belgin Doğan yaşadıklarını Medyascope’a anlattı. 

İstanbul’da yaşayan Belgin Doğan (24), sosyoloji bölümünden mezun olmasına rağmen alanında iş bulamadığı için bir ilaç firmasında çalışıyordu. Salgının ilk aylarında, iki hafta evden çalıştıktan sonra  işten çıkarma yasağı yürürlüğe girmemişken Belgin işten çıkarıldı.

Kasım ayının başlarında babaannesinin rahatsızlandığını duyan Belgin Doğan ve ailesi, babaannelerine test yaptırdı, 84 yaşındaki dedelerine de test yapılmasını talep ettiler ancak gelen sağlık ekipleri belirti olmadığı gerekçesiyle test yapmadı. Ertesi gün babaannesinin test sonucunun pozitif olduğunu öğrendiklerini söyleyen Belgin Doğan, “Babaannem, astım ve diğer kronik rahatsızlıklarından dolayı tedavi protokolündeki ilacı kullanamıyordu. Nefes darlığı şikayetiyle ambulans göndermedikleri için halam tarafından Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Üç-dört gün kadar sonra dedem ve halam belirti gösterdikleri için test yaptırdılar ve ikisi de pozitif çıktı” dedi. 

Dedesinin  pozitif olduğunu 17 Kasım’da öğrendiklerini anlatan Belgin, “Dedemde nefes güçlüğü ve halsizlik vardı. Bakacak kimse olmadığı için 112 acil servisi arayıp yatışının yapılması ve hastaneye götürülmesini  istedik. Üçüncü arayışımızda akşam saatinde dedemi almaya geldiler. Yürümekte güçlük çektiği için yatışı yapılana kadar birinin refakat etmesi gerektiği söylendi” diye konuştu.  

“65 yaşındaki amcam koronaya yakalanan dedeme refakat etmek zorunda kaldı”

Bütün aile karantinada olduğu için mecburen 65 yaş üstündeki amcasının dedesine eşlik etmek zorunda kaldığını dile getiren Belgin’in dedesine durumu riskli olduğu için hastaneye yatış onayı verildi. Ancak yanında refakatçi olmadan yatıramayacakları söylendi. Yaklaşık iki ay önce amcasının koronavirüse yakalanıp tedavi olduğunu söyleyen Belgin, “Amcam sadece çift maskeyle iki kişilik odada dedeme refakat ediyor” dedi.  

Şu anda amcasının dedesinin yanında bulunmasının ailede büyük bir gerginlik ve endişe yarattığını dile getiren Belgin, “Karantinamız iki gün önce bitti. Evde üç pozitif vaka olmasına rağmen semptom olmadığı için bana test yapmadılar. Burun akıntısı ve baş ağrım vardı ama koronayı geçirip geçirmediğimi bilmiyorum şu anda” diye konuştu.

“Sağlık Bakanlığı personel sayılarının yetersiz olduğunu biliyor”

Belgin, Sağlık Bakanlığı danışmanlarına uzun bir telefon trafiği sonucunda ulaşabildiklerini anlattı: “Yaşlılarla ilgili korona tedavisinde hasta bakıcıların görev yapması gerektiğini, şu anda risk grubunda ve sağlıklı olan bir insanın pandemi servisinde iki koronalı hastayla aynı odada tutulmasının bile bile ölüme gitmek olduğunu söylediğimizde yapabilecekleri bir şey olmadığını ve bu durumun politik olduğunu ilettiler. Personel sayısının yetersiz olduğunu bildiklerini ancak şu an bir şey yapamayacaklarını da eklediler.”

Babaannesinin durumunun iyiye gittiğini anlatan Belgin, “Aslında dedemden ayrı olmaları içimizi rahatlattı çünkü dedem hastanede olmasaydı bakım yükü yine hasta ve yaşlı bir kadın olan babaanneme kalacaktı” dedi. 

“Bu süreçte yaşadığınız hak ihlallerinin peşini bırakmayın”

Salgını her anlamda zor bir süreç olarak değerlendiren Belgin, “Asıl zor olan hiçbir güvence sağlamayan bir yönetimin mecburiyetinde olmak. Her gün gerçek olmayan vaka sayılarını duymak, gerekli tedbirlerin alınmaması ya da alınan tedbirlerin kapsayıcı ve ekonomik olarak destekleyici güvence sunmaması” diye ekledi. 

Dünyaya gelen her bireyin onurlu bir yaşam sürme hakkına sahip olduğunu hatırlatan Belgin, koronavirüs hastalarına şöyle seslendi: “Umutsuzluk hissetmesinler, her şeyi hep birlikte yeniden toparlarız. Lütfen yıllarca vergilerini ödediğimiz acil durum ödeneklerinin nereye gittiğini sorgulasınlar ve yaşadıkları hak ihlallerinin peşini bırakmasınlar. Herkesin sağlığına bir an önce kavuşması dileğimle, sağlıklı günler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.