Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesi kadınlar Kadıköy’de toplandı: “Kadın cinayetleri durana kadar, İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar buradayız”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 25 Kasım Uluslararası Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü öncesinde İstanbul Kadıköy’de eylem düzenledi. Öldürülen kadınların yakınlarının da katıldığı eylemde kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması gerektiğine vurgu yaptı, “Kadın cinayetleri durana kadar, İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar buradayız” dedi.

Kurgu: Özgün Özgül

Etkinlikte KCDP Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim, erkekler tarafından öldürülen kadınların aileleri adına Aysun Yıldırım’ın annesi Hüsniye Yıldırım, Üniversite Kadın Meclisleri adına İzel Uysal ve İşçi Kadın Meclisleri Sözcüsü Fatmanur Güler konuştu. Yüzlerce kadın, konuşmalara sloganlar ve alkışlarla destek verdi. Etkinlik, yoğun polis gözetimi altında yapıldı.

KCDP yetkilileri bu yıl 269 kadının öldürüldüğünü, 152 kadının ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğini belirterek, “İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı her biri hayatta olacaktı” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan ilk ülke olan Türkiye’nin anlaşmadan çıkma ihtimali, önceki aylarda gündeme gelmiş ancak yoğun kamuoyu tepkisi sonrası rafa kaldırılmıştı. Bunu kadın mücadelesinin bir zaferi olarak nitelendiren konuşmacılar, örgütlü mücadele ile İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı yasanın uygulanmasını sağlayacaklarını, kadın cinayetlerini durduracaklarını söyledi.

“Tek isteğimiz adalet, adalet, adalet”

Eylemin bir diğer vurgusu da “adalet” oldu. Medyascope’a konuşan bir aktivist, kadına karşı şiddet faillerinin yararlandıkları ceza indirimlerine dikkat çekerek “Tek isteğimiz adalet, adalet, adalet” dedi.

25 Kasım’ın tarihi önemi

1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nin faşist Trujillo iktidarına karşı yürütülen mücadelenin sembollerinden olan üç kız kardeş, tecavüz edilerek öldürüldü. Patria, Minerva ve Maria Teresa Mirabel’in 25 Kasım 1960 tarihinde vahşice öldürülmelerinden 33 yıl sonra, Birleşmiş Milletler (BM) 25 Kasım gününü Uluslararası Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü ilan etti. 25 Kasım’ın tarihi önemine atıfta bulunularak, kadına karşı şiddetin ve devletin bu konudaki sorumluluklarının hatırlatıldığı bu günün öncesinde yüzlerce kadın Kadıköy’deydi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.