Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zeugma Film Festivali çevrimiçi platformlarda devam ediyor: “Festival, sanatın gücünü kullanarak bir arada yaşam alanları oluşturabilmeyi amaçlıyor”

Kırkayak Kültür tarafından düzenlenen 9. Zeugma Film Festivali, 22-29 Kasım günleri arasında çevrimiçi platformlar üzerinden izleyiciyle buluşuyor. Bu yıl koronavirüs salgını önlemleri nedeniyle çevrimiçi ortama taşınan festivalin teması “Ayrı Ayrı Bir Arada”. Zeugma Film Festivali kültür sanat koordinatörü Sena Kaplan, festivalin içeriğini ve sinemaseverlerin festivali nasıl takip edebileceğini anlattı. 

Gaziantep’te 2011 yılında kurulan Kırkayak Kültür’ün bu yıl dokuzuncusunu düzenlediği Zeugma Film Festivali, 22 Kasım’da başladı. 29 Kasım’a kadar devam edecek olan festival, koronavirüs salgını nedeniyle Festivalscope ve Shift72 platformları üzerinden çevrimiçi yapılıyor. 15 yerli ve yabancı filmin gösterileceği festivalde ayrıca Kırkayak Kültür’ün Youtube kanalında paneller ve söyleşiler izleyicilerle buluşacak.

Medyascope’a festivalin içeriğini anlatan kültür sanat koordinatörü Sena Kaplan, bileti alınan filmlerin 30 saat boyunca izlemeye açık kaldığını söyledi. Zeugma Film Festivali’nin ilk defa çevrimiçi yapıldığını dile getiren Kaplan, bu nedenle izleyiciler için sıkça sorulan sorulan sayfası hazırladıklarını ve orada festivalin nasıl takip edilebileceğini anlattıklarını sözlerine ekledi.

Festivalin, ortak bir kültürel alan yaratmayı ve sanatın gücünü kullanarak bir arada yaşam alanları oluşturabilmeyi amaçladığını belirten Kaplan, Birlikte Yaşam Seçkisi‘nde Leyla Yılmaz’ın “Bilmemek“, Orçun Behram‘ın “Bina“, Anıl Gelberi‘nin “Plaza“; Dünya Sineması Seçkisi‘nde ise Hüseyin Tabak‘ın, “Çingene Kraliçe“, Naomi Kawase‘nin “Anne Gibi“, Benh Zeitlin‘in “Wndy“, Agnieszka Holland‘ın “Şarlatan“, Ciro Guerra‘nın “Barbarları Beklerken“, Juliano Dornelles ile Kleber Mendonça Filho‘nun “Bacurau“, Damon Gameau’nun “2040“, Valentyn Vasyanovych‘un “Atlantis” , Maryna Er Gorbach ile Mehmet Bahadır Er’in “Omar ve Biz“, Ameen Nayfeh‘in “200 Metre“, Visar Morina‘nın “Yabancı“, Haifaa Al Mansour’ın “Mükemmel Adayfilmlerinin gösterileceğini söyledi. 

Birlikte Yaşam Seçkisi temasında yer alan filmlerin Türkçe-Arapça altyazılı olarak izlenebileceğini söyleyen Kaplan, “Filmleri Arapça altyazılı göstermeye çalışıyoruz. Festivali yüz yüze yaptığımız geçen senelerde aynı salonda beraber film izleyebilmeyi amaçlıyorduk. Bu sene salgın nedeniyle bir araya gelemiyoruz ama insanlar bu yıl evlerinden İngilizce, Türkçe ya da Arapça olarak festival filmlerini izleyebilecek” dedi. 

Salgının festival için hem dezavantaj hem de avantaj olduğunu belirten Kaplan, “Biz normalde yerel bir festival düzenliyoruz. Bu sene çevrimiçi olduğu için festival filmleri tüm Türkiye’de izlenebiliyor” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.