Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muhtarlar İstanbul’un en riskli mahallelerini anlatıyor (3) – Şehremini Mahallesi: “Her gün birileri ölüyor, hastalar evde kalmıyor”

Kamera & Kurgu: Ali Macit

Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasına bakıldığında İstanbul’un Fatih ilçesindeki Şehremini Mahallesi, koronavirüs salgınının yoğun olduğu bölgelerden biri. Muhtar Nalan Ertuğrul Gürkan, mahallede her gün ölüm haberleri alındığını, hafta boyunca 100 ile 200 arasında dairenin karantinaya girdiğini söyledi. Muhtar Gürkan, mahallede vaka sayılarının çok fazla olmasının nedenini nüfusun yoğunluğu olarak görüyor. Mahalleli de hasta olmasına rağmen sokağa çıkan insanlardan şikayetçi.

Şehremini Mahallesi, Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında da İstanbul Kırılganlık Haritası’nda da yüksek risk bölgeleri arasında bulunuyor. Mahallenim muhtarı Gürkan’a göre salgının Şehremini’yi bu denli sarmış olmasının nedeni, mahalledeki nüfusun yoğunluğu. Konuştuğumuz vatandaşlardan bazıları Şehremini Mahallesi’nde yaşayan çok sayıda göçmeni salgından sorumlu tuttu. Muhtar Gürkan ise bunun doğru olmadığını, Suriyeliler’in de diğer mültecilerin de haberleri takip ettiğini ve tedbirlere sıkı şekilde uyduklarını söyledi.

Esnafa, hükümetin salgına karşı aldığı önlemleri sorduğumuzda farklı cevaplar aldık. Konuştuğumuz bir kişi tedbirlerin yeterli olduğunu ve halkın tedbirlere uyduğunu belirtti. Bir başka mahalleli ise koronavirüs tanısı konulmuş kişilerin bunu gizleyerek dışarı çıkmaya devam ettiğini söyledi. Vatandaş bunun yanı sıra, mahallede salı günleri kurulan pazarlarda ve cuma namazı sırasında oluşan kalabalığı eleştirdi, en büyük risk etmenlerinin bunlar olduğunu söyledi.

Emekli bir öğretmen, halkın uymakta en çok zorlandığı salgın önleminin sosyalleşmeye ilişkin sınırlamalar olduğunu dile getirdi ve “Sosyalleşmeyi seven bir coğrafyayız, dışarıda olmayı seviyoruz” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.