Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times: AKP’de disipline sevk edilen İhsan Arslan’ın oğlu, Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan, Erdoğan’ın Biden yönetimiyle ilişkilerini geliştirmesi için Vaşington merkezli bir lobi firmasıyla anlaştı

ABD’de Donald Trump’ın seçimleri kaybetmesinin ardından, Joe Biden başkanlığındaki yeni yönetimi etkilemek için amansız bir yarış başladı. Büyük firmalar ve devletler, Biden’ı etkileyebilmek için birbiri ardına Vaşington’da bulunan lobi firmalarıyla sözleşmeler imzalıyor. Bunların arasında AKP de var. 

New York Times gazetesine göre, AKP iktidarı da bu yarışa katıldı. Gazetenin iddiasına göre, iktidarın bu konudaki çalışmalarını AKP Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan yürütüyor. “Mücahit” ismiyle de bilinen Arslan, yazdığı kitaplar ve açıklamaları sebebiyle AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) tarafından disiplin kuruluna sevk edilen eski AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan’ın oğlu.

NYT, Arslan’ın Avenue Strategies firmasıyla anlaştığını yazdı. Bu firma daha önce Trump için lobi faaliyetleri yürütüyordu. Firmanın kurucuları arasında Trump’ın 2016’daki seçim kampanyasını yürüten ve ona danışmanlık yapan isimler de yer alıyor.

Gazete, Arslan ve firma arasında ekim ayında varılan anlaşmanın metnini ve bu anlaşmanın ABD Adalet Bakanlığı’na yapılan kaydının belgesini de yayımladı. Belgede Arslan’ın ismi yer alıyor ve verilecek hizmet “Sayın Arslan’ı Vaşington’daki karar alıcılarla tanıştırmaya yardımcı olmak” diye tanımlanıyor. 

Gazete, Arslan’ın Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD yönetimi arasında arabuluculuk yaptığını ileri sürdü. Gazeteye göre Arslan, S-400 meselesini konuşmak için geçen hafta Vaşington’daydı. Bu görüşmeleri gazeteye anlatan ve haberde adı verilmeyen bir lobici, kendi bağlantılarının yetersizliğinden şikayet eden Arslan’ın, Biden ve ekibine ulaşmak için yeni ve daha güçlü bağlantılar aradığını söyledi.

Ali İhsan Arslan, AKP’nin kurucularından biri. Milletvekilliğinin yanı sıra Erdoğan’a hem başbakanlığı hem de cumhurbaşkanlığı döneminde danışmanlık da yaptı. 


Arslan’ın babası İhsan Arslan, bir dönem AKP’nin içindeki en etkili ve Erdoğan’a en yakın isimlerden biriydi. Arslan, yaşamından kesitler içeren “Aklımda Kalan” ve “Ardımda Kalan” kitaplarında, AKP döneminde yapılan icraatların yanı sıra, AKP’nin bazı politikalarına yönelik eleştirilerini dile getirmişti. Medyascope‘tan Ferit Aslan, Arslan’la bir söyleşi de yaptı.

Arslan ses getiren bu açıklamalarının ardından partisinin disiplin kuruluna sevk edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.