Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya ordusu Afganistan’da savaş suçları işledikleri gerekçesiyle 13 askeri ihraç etmeye hazırlanıyor

Avustralya’da geçen hafta, Afganistan’da 2005-2016 yılları arasında görev yapan birliklerin, 39 Afgan sivilin ölümüne neden olduğunu ortaya çıkaran bir rapor yayımlandı. Avustralya Savunma Kuvvetleri Genel Müfettişliği (IGADF) tarafından hazırlanan rapora göre, özel kuvvetlere mensup Avustralya askerleri, Afganistan’daki görev süreleri içinde 39 Afgan sivilin ölümüne yol açtı. Raporun ardından Avustralya ordusu, “savaş suçları” işledikleri gerekçesiyle 13 askeri ordudan ihraç etmeye hazırlanıyor.

Avustralya Genelkurmay Başkanı Angus Campbell 

Raporun yayımlanmasının ardından açıklama yapan Avustralya Genelkurmay Başkanı Angus Campbell, “Avustralya Savunma Kuvvetleri adına Avustralya askerlerinin işlediği savaş suçlarından dolayı bütün Afgan halkından içtenlikle özür dilerim” dedi.

Avustralya askerlerinin, sivillerin ölümüne neden olan cinayetlere iştirak ettiklerinden ya da seyirci kaldıklarından ve soruşturmayla ilgili ifade verirken doğruyu söylemediklerinden şüpheleniliyor. 

Avustralya ordusundan Korgeneral Rick Burr, iddialara konu olan askeri personele masum olduklarını kanıtlamaları için iki hafta süre tanındığını, bu süre içinde masumiyetlerini kanıtlayamadıkları takdirde ordudan ihraç edileceklerini duyurdu.

Yıllardır sürdürülen çalışmalar sonucunda hazırlanan raporda, Afganistan’da hayatını kaybedenlerin aileleriyle iletişime geçilerek, onlara tazminat ödenmesi de öneriliyor. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.