Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’ın nükleer programının mimarlarından Mohsen Fahrizade, Tahran’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti

İran’ın önde gelen nükleer fizik uzmanlarından Mohsen Fahrizade, başkent Tahran yakınlarında uğradığı bir silahlı saldırı sonucu 59 yaşında hayatını kaybetti. Olay yerinde yaralandıktan sonra hastaneye kaldırılan Fahrizade kurtarılamadı. İran haber ajansları ise silahlı saldırıdan önce, Fahrizade’nin bulunduğu arabanın bir bomba ile hedef alındığını belirtti. İran Savunma Bakanlığı da Fahrizade’nin öldürüldüğünü doğruladı.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in askeri danışmanı ve eski Savunma Bakanı Hüseyin Dekhani, olaydan kısa süre sonra Twitter hesabından paylaştığı mesajda “Bu cinayeti işleyenlerin suratına fırtına gibi çarpacağız ve yaptıklarına pişman edeceğiz” dedi.

İran Devrim Muhafızları’nın da en kıdemli isimlerinden biri olan Fahrizade, aynı zamanda Tahran’daki İmam Hüseyin Üniversitesi’nde fizik bölümünde öğretim üyesiydi.

Netanyahu: “İran’ın nükleer silah programının başındaki kişi” demişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 2018 yılında kamuya açık yaptığı bir sunumda Fahrizade’yi “İran’ın nükleer silah programının başındaki kişi” olarak nitelemişti. Ayrıca, bu sunumda İran’ı nükleer silahlanma programına gizlice devam etmekle suçlamıştı. 2010 ve 2012 yılları arasında İran’da nükleer programlarda görev alan dört bilim insanı da benzer şekilde hayatını kaybederken İranlı yetkililer, İsrail’i suçlamışlardı. 

ABD, Fahrizade’nin malvarlığını dondurmuştu

Fahrizade, 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) malvarlığını dondurduğu İranlı resmi yetkililerden biriydi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.