Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsü yenenler anlatıyor: “Test ücretini öğrenmek için aradığım özel hastaneler 500-600 lira arası fiyat verdiler”

26 yaşındaki Damla(*) Bursa’da yaşıyor ve özel bir okulda psikolojik danışman olarak çalışıyor.  20 Kasım’da Damla’nın annesinin, ertesi gün de babasının koronavirüs test sonuçları pozitif çıktı. Damla’nın test sonucu negatif çıksa da kendisi tat ve koku kaybı, halsizlik, baş ağrısı ve yorgunluk gibi koronavirüsün bütün belirtilerini gösteriyor. Damla, Medyascope’a koronavirüse yakalandıkları günlerde neler yaşadıklarını anlattı. 

Damla’nın annesi, babası ve kardeşiyle yaşadığı evde koronavirüse yakanan ilk kişi 59 yaşındaki annesi oldu. Virüsün komşularından annesine bulaştığını düşünen Damla, “Komşularımız koronaya yakalanmış ama haberimiz olmadı. Ortak asansör ve merdiven kullanımıyla bulaştığını düşünüyoruz. Neredeyse kimsenin haberi yoktu. Herkes sonradan öğrendi. Koronaya yakalananlar bunu saklıyorlar, kimsenin bilmesini istemiyorlar” dedi. 

“En büyük korkum başıma geldi hem annem hem de babam korona oldu” 

Kardeşinin ve kendisinin en büyük korkusunun anne ve babasının koronavirüse yakalanmaları olduğunu dile getiren Damla, “Babam (63) ve annemin yaşları ileri, kronik rahatsızlıkları var. En büyük korkum başıma geldi: Hem annem hem de babam korona oldu” diye konuştu. Annesinin ertesi günü, 21 Kasım’da babasının da koronavirüs test sonucunun pozitif çıktığını söyleyen Damla, “Öğrendiğimizde şok geçirdik. Çok korktuk. Annem ve babamı ayrı odalarda karantinaya aldık. İlaç tedavisinin yanında bol bol vitamin takviyesi aldı annemler. Bu süreçte sağlıklı beslenmelerini ve bol sıvı tüketmelerini sağladım” dedi. 

Damla tat ve koku alamıyor, baş ve bel ağrısı çekiyor ama test sonucu negatif 

24 Kasım’da filyasyon ekiplerinin eve geldiğini ve belirti gösterdiği için kendisine de test yapıldığını ancak sonucunun negatif olduğunu söyleyen Damla, “Testim negatif çıktı ama hâlâ koku ve tat alamıyorum. İnanılmaz bir baş ve bel ağrısı çekiyorum. Ağrıdan yürüyemiyorum, uyuyamıyorum. Annem ve babamın test sonuçları pozitif ama benden çok daha kolay atlattılar hastalığı” diye devam etti. 

Damla’nın arayıp test ücreti sorduğu özel hastaneler 500-600 lira arasında fiyat vermiş

Koronavirüs salgını Türkiye’de başladığından beri üç kere test yaptırdığını aktaran Damla, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastalık sürecim bitti mi emin değilim. Test yaptırmayı bekliyorum. Devlet hastanesinde bir kişiye kısa zaman aralıklarıyla çok fazla test yapmıyorlar. Özel hastaneye gitmek gerekiyor. Telefonla arayıp sordum 500, 550, 600 lira gibi rakamlar söylediler test için. Ben de test yaptırmak için biraz bekliyorum, zaman geçsin.”

“Annemler kötüyken o anki psikolojiyle hasta olmama rağmen ayakta kalıp onlara bakabildim”

Anne ve babasının durumlarının şu an çok iyi olduğunu dile getiren Damla, “Kardeşim bir haftadan fazla bir süredir kendini odasında tamamen karantinaya aldı. Onda bir belirti yok. Ben şu an pek iyi hissetmiyorum. Annemler kötüyken o anki psikolojiyle ayakta kalıp onlara bakabildim ancak onlar iyileştikten sonra sanırım psikolojik olarak rahatladım. Şimdi olsa onlara yeniden bakabilecek gücüm olur mu bilmiyorum. İki, üç kat maske ve eldivenle, hastayken yemek pişirmek, meyve tabakları hazırlamak kolay bir iş değil” diye konuştu.  

Son günlerde ağrıları ve halsizlik nedeniyle sürekli dinlendiğini söyleyen Damla, “Şu karantina günlerinde arkadaşlarımın araması ‘normalmiş’ gibi hissettiriyor. Her şeyden tamamen kopuyorum. Bir odadayım ağrılar ve uyku derken… Onlar arayınca ‘hayat devam ediyor’ hissi geliyor ve bu çok moral verici” dedi. 

(*) Damla haberde soyadının kullanılmasını istemedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.