Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muhtarlar İstanbul’un en riskli mahallelerini anlatıyor (4) – Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi: “Kırmızı görünmesine şaşırıyorum, Marmaray kaynaklı olduğunu düşünüyorum”

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi, İstanbul Kırılganlık Haritası ve Hayat Eve Sığar (HES) uygulamalarına bakıldığında, koronavirüs yoğunluğunun en yüksek olduğu bölgelerden biri. 13 bin nüfuslu Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi’nin muhtarı Aliye Serin ve mahalle sakinleri, mahallede salgının seyrini ve virüse karşı alınan önlemleri Medyascope’a anlattı. 

Haber: Hande Sena Kandemir & Ali Macit  / Kamera ve kurgu: Alp Akiş

Salgının başlangıcından bu yana alınan önlemlere rağmen Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında en riskli gözüken bölgelerden biri. Mahallelinin salgınla mücadelede en başından beri bilinçli ve dikkatli davrandığını söyleyen Muhtar Aliye Serin, haritada görülen kırmızılığın sebebinin Marmaray, metro ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarının bölgede yoğun olarak bulunması olabileceğini belirtti.

“Mart ayında boşuna kapanmışız” 

Mart ayında, umre ziyaretinden dönen bir mahallelinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini, iki mahallelinin de işyerlerinden virüsü kaptıklarını duyduğunu söyleyen Serin “Mart ayında boşuna kapanmışız, asıl kapanmamız gereken zaman şimdi” diye konuştu. 

“Esnaf hasta olsa bile hastaneye gitmiyor”

Salgına karşı alınan önlemlerin ekonomik endişeler sebebiyle yeterince sert olmadığını söyleyen Serin, küçük esnafın bu dönemde büyük sıkıntılar çektiğini vurgulayarak “Esnaf hasta olsa bile hastaneye gitmiyor çünkü dükkânını kapatacaklar. Dükkânı kapanırsa nasıl geçinecek?” dedi

Serin, salgında evsiz kişilerin yaşadığı zorluklara da dikkat çekti ve bu kişiler için de ayrıca çözüm üretilmesi gerektiğini vurguladı. 

Mahalleli daha sıkı tedbirler alınmasını istiyor

Medyascope’a konuşan Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi sakinleri ise akrabalarında ve çevrelerinde çok sayıda koronavirüs hastası olduğunu, daha sert sınırlamalar getirilmesi gerektiğini söyledi. Mahalle esnafından bir bakkal dükkânı sahibi “Ben ve eşim virüsü atlattık. Daha sert önlemler alınmalı. Ben bakkal olduğum için daha az, yüzde 20 ya da 30 etkileniyorum ama dükkânı kapatmak zorunda kalanlar var, onlar yüzde 100 etkileniyor” diyerek sınırlamaların ekonomik boyutuna dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.