Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahkeme, TÜRGEV ve Ensar Vakfı’nın, protokollerinin feshedilmesi nedeniyle İBB’ye açtıkları davaları reddetti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından geçen ağustosta Ensar Vakfı, TÜRGEV, TÜGVA, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Daru’l Fünun İlahiyat Vakfı ve Hoca Ahmet Yesevi Vakfı ile yapılan protokoller feshedilmişti. Mahkeme, TÜRGEV ve Ensar Vakfı’nın İBB’ye karşı açtıkları davayı reddetti.

İBB’den yapılan açıklamada vakıf ve derneklere toplam 357 milyon 453 bin 972 lira harcandığı, sadece bir vakfın ulaşım, yeme-içme giderinin belediye bütçesine 56,5 milyon lira yük getirdiği belirtilmişti.

Ensar ve TÜRGEV, kararın ardından İBB’nin protokolleri iptal etmesini mahkemeye taşıdı. TÜRGEV, dava dilekçesinde protokollerin iptal edilmesinin hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu, İBB’nin yaptığı işlemin durdurulmasını istedi. İstanbul 14. İdare Mahkemesi ise TÜRGEV‘in açtığı davayı reddetti.

İstanbul 14. İdare Mahkemesi, Ensar Vakfı’nın açtığı davayı da karara bağladı. Mahkeme oybirliğiyle verdiği kararda Ensar Vakfı’nın açtığı davayı da reddetti.

Protokoller ağustosta iptal edilmişti

İBB tarafından 27 Ağustos’ta yapılan açıklamayla, vakıf ve derneklerle ilgili yapılan inceleme basınla paylaşılmıştı. İBB; Ensar Vakfı, TÜRGEV, TÜGVA, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Daru’l Fünun İlahiyat Vakfı ve Hoca Ahmet Yesevi Vakfı ile yapılmış protokolleri feshetmişti.

Vakıflar arasında en fazla harcamanın yapılanın 232 milyon 389 bin 275 lira ile TÜRGEV olduğu, TÜRGEV’i 76 milyon 544 bin 104 lira ile TÜGVA, 30 milyon 585 bin 660 lira ile Ensar Vakfı’nın takip ettiği açıklanmıştı.

Vakıflara kiralama, bakım-onarım ve yeme-içme kalemleri altında bugüne kadar 190 milyon liradan fazla ödeme yapılırken, sadece tek bir vakfın ulaşım ve yeme-içme giderinin İBB bütçesine 56,5 milyon lira yük getirdiği ortaya çıkmıştı. TÜRGEV adına yapılan ve toplam maliyeti 165 milyon lirayı bulan beş tesis de İBB’nin eline geçmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.