Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vakıf ve derneklere 357 milyon lira harcanmış: İBB yönetimi, Ensar Vakfı, TÜRGEV, TÜGVA ile yapılmış protokolleri feshetti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi değiştikten sonra en çok merakla beklenen konulardan biri olan dernek ve vakıf harcamaları açıklandı. İBB’den yapılan açıklamaya göre vakıf ve derneklere toplam 357 milyon 453 bin 972 lira harcandığı, sadece bir vakfın ulaşım, yeme-içme giderinin bütçeye 56,5 milyon lira yük getirdiği tespit edildi.

Ensar Vakfı, TÜRGEV ve TÜGVA ile protokoller iptal edildi

İBB tarafından yapılan açıklamada vakıf ve derneklerle ilgili yapılan inceleme basınla paylaşıldı. İBB; Ensar Vakfı, TÜRGEV, TÜGVA, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Daru’l Fünun İlahiyat Vakfı ve Hoca Ahmet Yesevi Vakfı ile yapılmış protokolleri feshetti.

En çok harcama TÜRGEV’e

Vakıflar arasında en fazla harcamanın yapıldığı vakıf, 232 milyon 389 bin 275 lira ile TÜRGEV. TÜRGEV’i 76 milyon 544 bin 104 lira ile TÜGVA, 30 milyon 585 bin 660 lira ile Ensar Vakfı takip ediyor.

Vakıflara kiralama, bakım-onarım ve yeme-içme kalemleri altında bugüne kadar 190 milyon liradan fazla ödeme yapılırken, sadece tek bir vakfın ulaşım ve yeme-içme giderinin İBB bütçesine 56,5 milyon lira yük getirdiği açıklandı.

TÜRGEV’in beş tesisi artık İBB’nin

Açıklamada, TÜRGEV adına yapılan ve toplam maliyeti 165 milyon lirayı bulan beş tesisin İBB tarafından kullanılacağı da belirtildi.

İBB tarafından yapılan bilgilendirme şöyle:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bazı vakıf ve derneklerle olan işbirlikleri, kamuoyunda tartışma konusu olmuştur. İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla bir süre önce bu dernek ve vakıfların İBB ile olan çalışmaları üzerine inceleme başlatılmış ve incelemeler derinlemesine devam etmektedir.

İncelemeler sırasında çok sayıda vakıfla, protokoller kapsamında veya şifahi görüşmeler yoluyla, yurt inşaatları, bina kiralama, bakım-onarım tadilatı, ulaşım-yeme-içme, proje, diğer yardımlar ve tefrişat gibi kalemlerde maddi işbirlikleri tespit edilmiştir.

İlk incelemenin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi, aralarında Ensar Vakfı, TÜRGEV, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, TÜGVA, Daru’l Fünun İlahiyat Vakfı, Hoca Ahmet Yesevi Vakfı bulunan vakıflarla arasındaki protokolü fesh etme kararı almış ve protokolleri iptal etmiştir.

Bu vakıflar için bu zamana kadar, yukarıda sayılan kalemler ve yeni inşaatlar bedelleri kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinden toplam 357 milyon 453 bin 972 lira harcandığı belirlenmiştir. Vakıflara kiralama, bakım-onarım ve yeme-içme kalemleri altında bugüne kadar 190 milyon liradan fazla ödeme yapılırken, sadece bir vakfın ulaşım ve yeme-içme giderinin İBB bütçesine 56,5 milyon lira yük getirdiğini kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

Son tespitlerde; ihalesi İBB tarafından yapılan yurt işlevi de içeren gençlik merkezi, spor tesisi ve otopark inşaatlarının bir bölümünün tamamlandığı, bir bölümünün de devam ettiği ortaya çıkmıştır. Yapımı devam eden ve bazılarının önemli bölümü tamamlanan tesislerden, toplam maliyeti 165 milyon lirayı bulan beş tanesinin aynı vakıf adına yapılması dikkat çekmiştir.

Bu binaların tasarlanan vakıf ve derneklere teslim edilmeyerek, İBB tarafından değerlendirilmesi kararlaştırılmıştır.”

İmamoğlu’nun kararıyla İBB’nin protokollerini iptal ettiği altı vakıfa yakından bakalım.

İBB’nin geçen yıl hazırladığı 56 sayfalık STK (Sivil Toplum Kuruluşu)-Okul-Yurt Faaliyeti raporunda vakıf, dernek, okul ve spor salonlarına 847 milyon 592 bin 858 lira ayrıldığı açıklanmış, en çok yardımın 74,3 milyon lira ile TÜGVA’ya yapıldığı ortaya çıkmıştı. Protokolün iptal edildiği vakıflardan TÜGVA ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın istişare kurulunda yer aldığı bir vakıf. 

Yine geçen dönem İBB’den kendisine ayrılan 51,6 milyon lira ile gündeme gelen TÜRGEV de özellikle İBB’ye ait bazı binaların bedelsiz olarak kendisine tahsis edilmesiyle çokça gündeme gelmişti. Örneğin Fatih’teki Kariye Mahallesi’nde bulunan İBB binası 25 yıl bedelsiz olarak TÜRGEV’e verilmiş, yine 2016 yılında yurt olarak kullanılmak üzere altı bina İBB tarafından vakfa tahsis edilmişti. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşi Fatmanur Altun’un yönetim kurulu başkanı olduğu vakıfta, Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak ve eski İBB Başkanı Mevlüt Uysal yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

Topbaş’ın ağabeyi başkan

İmamoğlu’nun protokolünü iptal ettiği ve belediyeden toplam 30 milyon 585 bin 660 lira para aldığı belirlenen Ensar Vakfı ise 2016 yılında Karaman’da vakfa ait evlerde kalan çocukların cinsel istismara ve tecavüze maruz kalmasıyla gündeme gelmişti. Milli Eğitim Bakanlığı da, vakıfla beş yıllık eğitim, seminer, gezi ve proje protokolü imzalamıştı.

Protokolün iptal edildiği ve İBB’den 11 milyon 152 bin 911 lira harcama alan Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı da, İBB tarafından ücretsiz olarak tahsis edilen dört bina ile gündeme gelmişti. Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’nın yönetim kurulu başkanı ise eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın ağabeyi Ahmet Hamdi Topbaş.

Hacı Ahmet Yesevi Vakfı ise kamuoyunda Cübbeli Ahmet Hoca diye tanınan Ahmet Mahmut Ünlü’nün onursal başkanı olduğu, sürekli sohbetlerine katıldığı bir vakıf. Vakıf geçen temmuz ayında İBB’ye ait resmi plakalı bir aracın derneğe tahsis edilmesiyle konuşulmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.