Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABB Çevre Koruma Daire Başkanı Hasan Muhammed Güldaş: “Ankapark’ın yapıldığı yerde çok sayıda ağaç vardı, burası Ankaralılar için büyük şanssızlık oldu”

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Çevre Koruma Dairesi bünyesinde kurulan İklim Değişikliği ve Uyum Şube Müdürlüğü, faaliyetlerine kısa süre önce başladı. ABB Çevre Koruma Dairesi Başkanı Hasan Muhammed Güldaş, hem müdürlüğün faaliyetlerini hem de Ankara’nın çevre sorunlarını Medyascope’a anlattı.

Ankara’daki önceliklerinin yeşil alanları genişletmek ve şehrin su sorununu çözmek olduğunu söyleyen Güldaş, 20 Mart 2019 tarihinde “Avrupa’nın en büyük tema parkı” olma iddiasıyla açılan ancak beklenen ilgiyi göremeyince kapısına kilit vurulan Ankapark’ın da Ankaralılar için büyük bir şanssızlık olduğunu belirtti.

“Eylem planlarımızı farklı STK’ların katılımıyla hazırlayacağız”

Hasan Muhammed Güldaş, ABB Çevre Koruma Dairesi çatısı altında yeni kurulan İklim Değişikliği ve Uyum Şube Müdürlüğü’nde şu an için sekiz çalışanın bulunduğunu ancak salgının gidişatına bağlı olarak daha fazla personel alacaklarını söyledi. Hazırlanacak projelerin ve tavsiyelerin geniş katılımla yürütüleceğini belirten Güldaş, “Eylem planlarımızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı prosedürler çerçevesinde oluşturuyoruz. İlk iş olarak farklı örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek bir ‘İklim Kurulu’ oluşturacağız. Burada farklı görüşlerden beslenerek çevre kirliliğini azaltmak için projeler hayata geçireceğiz. Henüz bunu STK’lara deklare etmedik, hangilerine teklif yapacağımız konusunda çalışıyoruz. Birleşmiş Milletler’e proje tekliflerimiz var. Almanya Büyükelçiliği ile de bir görüşme yaptık, onların sonucunu bekliyoruz. Ancak salgın nedeniyle bu kuruluşların da öncelikleri ve kaynakları kullanma tercihleri değişti. Salgın koşulları nedeniyle bu sürecin yavaş gittiğini söyleyebiliriz. Yine de mümkün oldukça geniş katılımlı bir kurul oluşturacağız” dedi.

“Ankara’nın en önemli sorunu hava kirliliği”

Ankara’nın en büyük sorununun hava kirliliği olduğunu söyleyen Güldaş, karbon salınımını azaltmaya yönelik projelerin de hayata geçirileceğini dile getirdi. Güldaş konuyla ilgili şöyle konuştu: “Ankara’nın en önemli meselesi hava kirliliği. Karbon salınımı özellikle bazı bölgelerde çok fazla ve bunun mutlak suretle azaltılması lazım. Bunun için toplu taşımaya yönelmek elbette önemli ancak salgın döneminde doğru çözüm bu değil. Bu yüzden ortaklarımızla bu sorunu çözmek için farklı çalışmalar yürütmeye başlayacağız. İkinci büyük sorun ise su kullanımı. Ankara’nın su kaynakları her geçen gün biraz daha daralıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın prosedürü çerçevesinde yaptığımız ihaleler tamamlandıktan sonra bu konulara ilişkin daha somut adımlar atacağız ve rakamsal boyutta da maddi kaynaklarımızı ve harcamalarımızı şeffaf şekilde kamuoyu ile paylaşacağız.”

“Ankapark yeşil alanların olduğu yere yapıldı, Ankaralılar için büyük şanssızlık”

Güldaş, Ankara’daki en büyük çevre sorunlarından birine de Ankapark’ın neden olduğunu söyledi. 20 Mart 2019 tarihinde “Avrupa’nın en büyük tema parkı” olma iddiasıyla açılan ancak beklenen ilgiyi görmeyince kapısına kilit vurulan ve belediyeye devir işlemleri süren Ankapark’ın maliyetine ilişkin farklı görevdeki isimlerden birbiriyle çelişen açıklamalar yapılmıştı. Güldaş, Ankapark’ın çevreye verdiği zararı ise şöyle anlattı: “Ankapark eski hayvanat bahçesini de içeren bir yere yapıldı. Ankapark’ın inşa edildiği yerde çok sayıda ağaç, yeşil alan ve su alanları vardı. Bu alanların tümü yok oldu ve onun yerine elektrik, mekanik ve çevreyi olumsuz etkileyen bir yapılanma ortaya çıktı. Proje de istenildiği gibi olmadı zaten. Bu Ankaralılar için gerçekten büyük şanssızlık. Ankara’daki yeşil alanları ve parkları artırmak şu anki en büyük hedefimiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.