Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pfizer-BioNTech tarafından üretilen koronavirüs aşısıyla ilgili ayrıntılar açıklandı

Koronavirüs salgını başladığından beri, tüm dünya salgını bitirecek ve hayatın normale dönmesini sağlayacak aşının geliştirilmesini bekliyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkede bilim insanları aşı için çalışıyor. Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford ve Rusya’nın ürettiği Sputnik V aşılarının testleri başarıyla geçtiği haberleri gelmeye devam ediyor.

Aşı çalışmalarının en ses getirenlerinden ve umut vaat edenlerinden biri ise ABD’li Pfizer ile Alman BioNTech işbirliğinde geliştirilen aşı. Yüzde 95 etkili olduğu açıklanan aşıyı ilk onaylayan ülke İngiltere oldu. Aşıya acil kullanım onayı veren İngiltere, 40 milyon doz aşı satın alınacağını duyurdu.

BioNTech yetkilileri bugün (2 Aralık), basın mensuplarıyla çevrimiçi bir toplantıda buluşarak aşıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Açıklamayı BioNtech’in üst düzey yöneticilerinden Dr. Özlem Türeci, Prof. Dr. Uğur Şahin ve Sean Marett yaptı.

Dr. Özlem Türeci

Türeci yaptığı açıklamada, aşının birkaç gün içinde İngiltere’de olacağını söyledi. Aşının şartlı piyasa kullanımı için Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) ve acil kullanım onayı için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) başvurulduğunu belirten Türeci, bu kurumlardan aralık ayının ortalarına doğru haber almayı umduklarını söyledi.

“Denekler iki yıl boyunca izlenecek”

Önümüzdeki günlerde üçüncü aşama klinik deneylere ilişkin daha fazla detay paylaşılacağını belirten Türeci, aşının tüm cinsiyet, yaş ve etnik kökenlerde etkili sonuç verdiğini söyledi. Türeci ayrıca, daha önce koronavirüse yakalananlar ve olmayanlar arasındaki koruma oranlarında farklılık görülmediğinin altını çizdi. Aşıyla ilgili en çok merak edilen sorulardan biri olan, aşının ne kadar süre bağışıklık sağlayacağı ile ilgili ise Türeci, “Aşılanan gönüllüleri iki yıl boyunca izlemeye devam edeceğiz” dedi.

Prof. Dr. Uğur Şahin

Toplantıda söz alan Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının enfeksiyon riski içermediğini vurguladı: “Aşı mRNA bazlı olduğu için virüs vektörü içermiyor, enfeksiyon riski yok. mRNA molekülleri bağışıklık sistemini harekete geçirdikten sonra birkaç gün içinde doğal bir şekilde vücutta yok oluyor.”

Şahin, eksi 70 derecede saklanması gereken aşının, eksi 20 derecede ne kadar stabil olduğuna dair araştırmaların devam ettiğini söyledi. Aşının, standart tıbbi buzdolaplarında 2-8 derece arasında saklanabilmesi için çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Aşının tüm ırk, cinsiyet ve yaşlarda aynı etkinliği gösterdiğini söyleyen Şahin, mRNA teknolojisi sayesinde kısa sürede çok sayıda doz üretilebildiğini belirtti.

BioNTech CFO’su Sean Marett da aşı için ondan fazla ülke ile anlaşıldığını açıkladı.

Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen aşıyı ilk alan ülke İngiltere’de ise aşı tartışmaları gündemde. Uzmanlar aşı hakkında umutlu fakat aşının uzun vadeli etkileri konusunda kesin konuşmaktan çekiniyor.

Aşı nasıl etki ediyor?

Pfizer-BioNTech’in ürettiği koronavirüs aşısı, son teknoloji bir mRNA aşısı. Bu aşı, messenger (taşıyıcı) RNA denen moleküllerin genetik materyali tanımasıyla çalışıyor. Bu sayede koronavirüsün genetik yapısını taşıyan bu aşı, kişilerin bağışıklık sistemini harekete geçiriyor.

Aşı Güven Projesi‘nin kurucusu Heidi Larson, aşının insanların genetik yapısını bozacağı iddialarını hatırlatarak, “Bu aşı DNA yapınızı değiştirmez, virüsün davranış şeklini değiştirir” dedi.

Ne kadar süre etkili?

İlk aşı denemeleri 27 Temmuz’da başladığı için aşının uzun vadeli etkileri hakkında henüz yeterince bilgi yok.

Aşı, herkes için etkili mi?

Pfizer, aşı için denemelere başladığında deneklerin en az yüzde 40’ının farklı etnik kökenlere sahip ve yaşlı kişilerden oluştuğunu açıklamıştı. Aşı, bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için yaşlı insanlarda, gençlerde olduğu kadar etkili değil. Pfizer-BioNTech ekibi, aşının herkes için etkili olduğunu söylemesine rağmen Aşı Güven Projesi’nin kurucusu Heidi Larson bu görüşe katılmıyor. Larson, aşının farklı yaş ve ırktaki insanlarda nasıl etki edeceğinin tam olarak bilinmediğini ama yine de umutlu oldularını belirtti.

Virüsün bulaşması engellenecek mi?

Aşının, virüsün bulaşmasına karşı mı, yoksa bulaştıktan sonra semptomların ortaya çıkmasına karşı mı etkili olduğu tam olarak kesin değil. Bu yüzden, aşı yaptıran kişilerin taşıyıcı olmaya devam edebilme ihtimaliyle ilgili endişeler var.

Nerede üretilecek?

Aşı, Pfizer firmasının ABD’de ve Avrupa’daki merkezlerinde üretilecek. İngiltere’ye yapılacak 40 milyon doz aşının sevkıyatı ise Belçika’dan yapılacak. Belçika’daki bu merkez ayrıca ABD’ye yapılacak sevkıyatlara da destek verecek. 2021’de ise BioNTech, Almanya’da ticari aşı üretimine başlayacak.

Aşı nasıl taşınacak?

Pfizer-BioNTech aşısının başarılı olduğu açıklandığından beri en çok tartışılan konulardan biri, aşının bir ülkeden diğerine nasıl taşınacağı. BioNTech yetkilileri, eksi 70 derecede saklanması gereken aşının nasıl taşınacağı ile ilgili açıklama yaparak, bu sorunun çözüldüğünü duyurdu. Buna göre, aşı taşınırken katı karbondioksit ile paketlenecek ve pizza kutusuna benzer yeniden kullanılabilir kaplara yerleştirilecek. Aşılar, bu kutuların içinde doğru sıcaklıkta tutulursa açılmadan 10 güne kadar dayanabilecek.

İngiltere aşının muhafaza edilmesiyle ilgili iki farklı yöntem üzerinde duruyor. Aşının saklandığı sıcaklık, aşının etkisini yitirmemesi için tüm nakliye süreci boyunca titizlikle takip edilecek.

Derleyen: Betül Başak / Kaynak: Sky News, The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.